СУ "Никола Вапцаров откри СТЕМ център - 300 хил. лв са инвестирани в модерна училищна среда

Откриха Центъра с празнична програма, много демонстрации в различните тематични пространства

През 2020 г. СУ "Никола Йонков Вапцаров" - Айтос спечели финансиране по Национална програма "Изграждане на училищна СТЕМ среда", в размер на 300 хил. лв, в раздел "голяма категория". Екипът на проекта Силвия Павлова, Светлана Енева, Даниела Николова, Мария Чапанова и Здравко Димов, зааедно с директора на училището Ирина Вътева създаде концепцията за училищен СТЕМ Център за природни науки, изследвания и иновации. Още 22-ма учители по природни науки и математика надградиха своята квалификация с обучения по проекта, осигурени от Център за творческо обучение. До момента, СУ "Никола Вапцаров" е единственото училище в общината, което изгради, и откри СТЕМ център, в голямата категория проекти.

Тържественото откриване на СТЕМ центъра беше на 16 септември в двора на училището, с празнична програма, в която се включиха изявени училищни таланти - маажоретки, певци, танцьори и младите възрожденци. Гости на събитието бяха Петя Петрова - Началник на РУО-Бургас, представители на Община Айтос, на Обществения съвет и Училищото настоятелство, директорите на основни и средни училища в общината, учители, ученици, общественици. Гост на училището беше и енорийски свещеник Ромил Георгиев.

В обновеното СУ "Никола Вапцаров" гостите посрещна директорът Ирина Вътева. Според нея, основната цел на проекта за новия СТЕМ център е повишаване на качеството на образованието на възпитаниците на училището. Вътева благодари на МОН и РУО-Бургас за възможността и за прекрасната инициатива и на Община Айтос - за безрезервната подкрепа.

"Идеята е на екип от колеги, с които подготвихме проекта, в реализацията се включиха още много наши колеги, ученици и техните родители, които взеха активно участие с доброволен труд за подготовката на терена. Благодаря и на Училищното настоятелство, което съфинансира изграждането", каза още Вътева.

Изкючително просторен, СТЕМ центърът на СУ "Никола Вапцаров" обхваща общо девет помещения /четири учебни стаи, три хранилища, коридор и фоайе/, обособени в отделно крило, на последния етаж на училището. Помещенията са свързани така, че да бъдат обединени в нова образователна среда. Тук ще се провежда учебната работа по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, математика и роботика.

Средата включва четири многофункционални тематични пространства - "Живот", "Вещество" "Сили" "Сума" с прилежаща лаборатория, прилежаща зона за експерименти, методически кабинет, зони за демонстрации, срещи и почивки. Центърът дава възможност за едновременната работа на най-малко седем различни групи ученици. Общата площ е около 450 кв. м. Мебелите, оборудването, осветлението отговарят изцяло на съвременните изисквания за позитивна образователна среда.

Има възможност за използването на различни видове приложен софтуер и мобилни приложения като управление на видеомикроскоп, симулация на експерименти, създаване на визуализации и компютърни модели и др..  Гостите бяха изненадани от серия демонстрации, проведени от ученици и учители в различните СТЕМ пространства.

Освен за учебното съдържание по общообразователна подготовка, Центърът ще служи и за работата по разширена подготовка, както и за извънкласни дейности Методите на преподаване ще са на проектно-базирано и проблемно-базирано обучение и дизайн на учебното съдържание по метода “отзад напред” (Backwards design).

Домакините нагледно показаха, че СТЕМ Центърът по природни науки, изследвания и иновации ще даде възможност на учениците да работят в напълно нова за тях среда, и в същото време подходяща за учене и пребиваване в училище.

"Вярвам, че работата в интегрираната учебна среда за решаването на действителни казуси, проблеми, разработването на индивидуални и екипни проекти ще даде повече свобода на учениците за личностна изява. Тук всеки ученик ще може да учи и работи по начин, удачен за него самия, което ще домеде до изява и положителна нагласа към учебната работа", каза за НП Ирина Вътева.

НП

Снимки