ТЕКАТ УСИЛЕНИ РЕМОНТИ В ЕМИРОВСКИЯ КВАРТАЛ

Обновяват улици, изграждат нови паркинги и осветление, ВиК се зае с подмяна на домовите отклонения                                 

Всички в Айтос знаем, че от м. март Емировския квартал е строителна площадка. Текат усилени ремонти - тротоари, нови алеи, паркинги, ново осветление. До къде са стигнали дейностите по проект „Изграждане и реконструкция на улици с прилежащи паркоместа в кв. 5 и 5А, кв. 5Б, кв. 8, кв.8А, кв. 8Б по плана на гр. Айтос, общ. Айтос“, какво предстои, кога благоустрояването на квартала ще бъде завършено и проявяват ли айтозлии търпение към неудобствата, които причиняват ремонтите?

Това се опитахме да разберем днес, точно три месеца след старта на проекта. За целта направихме сутрешен обход на квартала. Видяхме машини и работници в действие навсякъде по двете основни улици, включени в обхвата на проекта - "Чудни скали" и "Ради Боруков", както и прилежащите им блокови пространства.

Вижда се, че от първата копка на 23 март до днес е свършена много работа по обновяването на пътната настилка, изграждане на паркоместа, осигуряването на достъпна среда, оформянето на цветни алеи край новите протоарни настилки. Оказа се, че по проекта се изграждат и нови тротоарни настилки пред всеки от входовете на жилищните блокове.

Според фирмата изпълнител до момента са изпълнени дейностите по етапи І, VІ, VІІ, VІІІ и ІХ на проекта, по които са планирани демонтажът на старите тротоарни настилки, направата на нови тротоари и оформянето на чисто нови паркинги пред блоковете.

Ул. "Чудни скали" открай докрай е вече с нови тротоарни плочки, предстои асфалтирането й. Оформени са всички паркоместа, поставени са нови пътни знаци, изградени са и нови шахти. Работи се и по ул. "Ради Боруков". Започнал е демонтажът на старите тротоарни плочки, ще се премахват стари дървета, които надигат настилката. Там срещаме шефът на ВиК - Айтос Стефан Стефанов и неговият екип, които "вървят" пред строителите и подменят старите домови отклонения, за да няма ВиК проблеми след асфалтирането.

Подменени са домовите отклонения на "Чудни скали", научихме от Стефанов. Веднага след като приключи всеки локален ВиК ремонт по отклоненията водата се пуска, няма аварии и извънредни спирания. Предстои да бъдат обновени всички отконения по "Ради Боруков". Нови домови отклонение ще има към всички къщи и блокове, категоричев е Стефанов. "Идеално съвместяваме работата си с фирмата-изпълнител на уличните настилки. До този момент сме свършили една трета от работата, която ВиК има в квартала ВиК, уточнява Стефан Стефанов.

Искрено се изненадваме, че не откриваме нито един от десетките стари гаражи в квартала. До един са демонтирани, а пред блоковете са оформени паркинги, по които още се работи. Хората сами премахнали гаражите си в обявения от кмета Васил Едрев срок. Нямало спорове и претенции, кварталът е напълно изчистен от грозните метални, а на някои места - и саморъчно изработени "клетки". Липсата им дава нова визия на квартала и възможност да изпъкнат новите алеи за цветя и зеленина край новите тротоари, строящите се паркинги, новите знаци и дори джобовете за съдове за смет, оформени по тротоарите.

Видяхме машините, разтилащи чакъла за основа на паркингите, преди асфалтирането им. До сега в квартала не е имало нито един паркинг, сега са десетки, с достатъчен капацитет за всеки блок. "Пуснати" са и кабелите за ново паркинг осветление. Монтирането на нови елстълбове в паркингите, на 8 м. един от друг, ще започне още в понеделник, на 29 май, научи още НП.

Много цветни алеи се оформят пред блоковете, монтирани са чисто нови пожарни хидранти, прецизиран е всеки детайл, който осъвременява средата.

Срещаме Никола Вълчев, кранист в бившето БКС в продължение на 40 г., който "всеки ден е тук" и "контролира" строителните дейности. "Радвам се, защото виждам хубави и работливи момчета. Не контролирам, просто наблюдавам. То вижда се как работят. От Надър съм родом, живея тук от основаването на квартала през 1972 г. От тогава до сега такъв ремонт тук не съм виждал", усмихва се Вълчев и поздравява работниците наред - вижда се, че вече добре се познават.

Чул разговора ни, пристига и друг жител на квартала - Нуртин Шакир. Пенсионер е и всеки ден наблюдава какво се случва наоколо, прави забележки, ако нещо не му харесва, но по-често хвали "момчетата" за добрата работа. От 2006 г. се заселил в квартала, и от тогава чака "някой да го размърда" и обнови. "Отдавна чакаме този ремонт, евалла на кмета, държи си на думата - каза и го направи," заключава Нуртин.

На всеки паркинг пред блока има нов уличен отток, видяхме оттоци и на всички улици, за да се гарантира отводняването им. Убедихме се, че пред всеки вход се грижливо де нареждат бетонови плочки. Успяхме да се запознаем и с най-добрият майстор на реденето - Хасан. Скромен и мълчалив е, но колегите му един през друг го хвалят. И разказват за отношението на кварталците към ремонтите. "Повечето от хората се радват, поздравяват ни, но се намират и недоволни от шума, праха и неудобствата. Накрая и те ще са доволни", обобщава мнението на колегите си млад работник пред блок 22. Колегите му фугират плочките, други - правят изкоп за елкабелите.

Срещаме и най-младият строител - Ивайло, на 18 години. Живее в близко до Айтос село и това е първият обект, на който работи. Вече управлява мини челен товарач и успешно разтила чакъл на един от паркингите. Има средно образование и шофьорска книжка, доволен е от шефа и здраво си върши работата, признава самият Ивайло.

На тръгване, четем информационната табела за проекта. Изпълнител е ДЗЗД "Планекс Хадистрой" Бургас, технически ръководител - инж. Валентин Петров, планираната продължителност на работата на строителната площадка според проекта е 645 дни. А по думите на изпълнителя - Емировският квартал ще е чисто нов до края на годината.

 

 

Снимки