Вълшебство!Откриха първото Детско отделение “Светулка” в МБАЛ - Айтос

Проект #ЗАДОБРОТО

Кметът Васил Едрев с новина: Айтос ще е една от артериите на модерната специализирана детска болница в Бургас  

Д-р Милена Марковска: За няколко месеца пред очите ни се случи чудо. Благодарим за доброто на #ЗАДОБРОТО!

Проект #Светулка промени до неузнаваемост  болничната среда за децата пациенти в МБАЛ Айтос. Идеята и изпълнението е на Фондация #ЗАДОБРОТО

Днес, на 11 май, специално за откриването на преобразеното Детско отделение, в Айтос от София пристигнаха четири от осемте дами "светулки на доброто". Тези млади и енергични добротворци приеха огромно предизвикателство, но и днес вярват, че когато много хора се обединят, неща, които ни се струват невъзможни, стават съвсем възможни.

И в Айтос вълшебството се случи, благодарение на желанието, ентусиазма и постоянството им. Те избраха за доброволческата си мисия айтоското детско отделение за първи обект на проект #светулка - Кремена Кунева - председател на Фондацията, Свилена Георгиева - зам. председател, Поли Троянова и Димитрина Филадова - членове на Управителния съвет. И тук ще отделим специално място на младата Магдалена Славова - архитект и дизайнер на проекта за ДО на МБАЛ-Айтос.

На откриването дойдоха кметът Васил Едрев, председателят на ОбС Айтос Красимир Енчев и управителят на МБАЛ-Айтос д-р Паруш Парушев. Тук беше и целият екип на Детско отделение. Най-щастиво развълнувана от пълното преобразяване на отделението с много рисунки и цвят, с ново модерно детско обзавеждане и оборудване беше д-р Милена Марковска, завеждащ ДО на МБАЛ - Айтос. Д-р Марковска призна, че не е имало и момент на колебание за включване на отделението в проект Светулка. "За няколко месеца пред очите ни се случи чудо. Това, което се случи надмина и най-смелите ни очаквания, надмина и най-големите ни мечти. И всичко това е Ваша заслуга, за което Ви благодаря", обърна се д-р Марковска към екипа на #Светулка. Тя припомни месеците на ентусиазъм, на надежда и изключително много труд. "Имаше и колебание, разбира се. Но резултатът е невероятен. И си мислех, кога за последно сме виждали светулки?! Кога сме тичали да ги гоним сред цъфналите жита? А децата ни? И ще кажете: Светулки през м. май в Айтос?! Да, те са тук. виждаме ги във вашите лица, виждаме ги във вашите добри сърца, които носят светлина за децата и подаряват добро. В една прекрасна българска песен се пее, че "ако до всяко добро същество застане още едно, ще има такъв живот...", че само си мисля ДАНО!. Дано да има повече добри и благородни хора като Вас!", каза развълнувана д-р Марковска. Специалната й благодарност беше към арх. Магдалена Славова, "която изнесе целия товар на гърба си".

"Благодаря на всички Вас, за златните Ви сърца и за добротата. И нека до Вас, добри същества, застанат много повече. И тогава светът наистина ще стане едно добро място. Благодаря за доброто на Фондация #ЗАДОБРОТО", каза още д-р Милена Марковска и поднесе огромна торта с надпис "БЛАГОДАРИМ!"

Не по-малко развълнуван беше кметът на Община Айтос Васил Едрев, който благодари на "хората със златни ръце", че са избрали Айтос за своя първи проект. "Цялата тази красота трябва да бъде надградена. Ние сме помислили и за това. Може би и в този момент текат консултациите за изграждането на най-модерната специализирана  детска болница в Бургас. Айтос ще е една от артериите на тази болница, т.е. предстои надграждане на този прекрасен проект", обяви новина градоначалникът.

Кремена Кунева пък призна, че не е изненадана, защото очакванията й за резултата са били точно такива. "Резултатът е вълшебен. Усилията да се случи всичко това, за нас започнаха още през м. юли м.г., за да можем да осигурим средствата, хора, да направим проекта. Имахме огромния житейски шанс да срещнем Магдалена Славова. Истината е, че без нея, много трудно щяхме да се справим, защото ние, в момента, инцидентно сме в една много голяма кампания. Правим и още един голям ремонт, в друго отделение в Пловдив. Така че не беше лесно, но всяко едно усилие си струваше. Защото и екипът и средата са хора, които го пожелаха. Моето послание към всички малки общински болници е - поискайте промяната! Защото, ако я поискаме, тя се случва. Айтос трябва да е благодарен не на Фондация #ЗАДОБРОТО", а на малкото останали лекари и сестри, които наистина ги е грижа за здравето на децата, и благодарение на които, ние наистина успяваме да направим това, което правим", заяви Кунева.

Присъстващите бяха впечатлени от доброволческата работа на Redox Interior Design и Магдалена Славова, както и на подизпълнителите, които също така безвъзмездно поеха огромна част от изработването на мебелите и осигуряването на оборудването. Прекрасни са и рисунките във всяка от стаите на отделението, изработени безвъзмездно и с много желание от айтозлията Велико Прокопов. А прекрасната картина на стена в Изолатора е дело на една от "светулките" - Поли Троянова.

В чисто новото отделение децата имат възможност те самите да рисуват и да играят в детски кът във всяка стая. Проектът им осигурява една изключително приветлива и жизнерадостна среда. Санитарията е скрита в кокетни гардеробчета, спалното бельо е съобразено с рисунките и цветовете на помещенията.

Убедихме се, че болните малчугани се чувстват прекрасно в неболничната среда. Открихме всяко от децата заето с интересни занимания - не в болница, а сякаш у дома си.

 

 

Снимки