"ВИХЪР" - Айтос заслужи злато и шампионска купа

С много емоции и футболни страсти ще запомнят Четвъртия регионалния детски турнир - 2015, най-малките футболисти на Айтос и техни връстници от Бургас, Карнобат и Габрово. 8 детски отбора, родители и приятели, треньори и фенове преживяха един истински футболен празник на градския стадион "Крум Делчев"в събота.

Стартът на традиционния турнир беше даде рано сутринта, футболната надпревара за наградите на Община Айтос продължи близо десет часа. Детското състезание се проведе за четвърта поредна година през м. юни, под патронажа на кмета на Община Айтос Васил Едрев.

Осемте отбора със състезатели, родени през 2004, 2005 и 2006 година, бяха подредени с две групи. В А-групата попаднаха отборите на ВИХЪР с треньор Милен Минчев, Нефтохимик - Бургас с треньор Тодор Топалов, на СОУ ВАПЦАРОВ с треньор Сергей Пеев и СОУ БОТЕВ с треньор Николай Матев. В Б-групата - тимът на "ЯНТРА 1919 - ГАРБОВО с треньор Димчо Данов, КАРНОБАТ с треньор Георги Неделчев, ВИХЪР 1 - с треньор Пламен Маринов и ОУ АТ. МАНЧЕВ с треньор Милко Чаушев.

Най-резултатна се оказа една от двете първи срещи

на перфектно поддържания терен - между Вихър и Ботев. С 19 реализирани гола, отборът на Минчев подсказа, че ще щурмува вихрено първото място. Последваха две победи в А-групата - срещу СОУ Вапцаров с 3:0 и срещу "Нефтохимик" - Бургас" с 5:2. Вихър изигра успешно всичките си маочве, а на финала се наложи в спора за първо място с 4:1 срещу отбора на "Янтра 1919" - Габрово, и се поздрави с купата на турнира. Златните медали на футболистите и треньора връчи кметът Васил Едрев. Крайният резултат на "Вихър" са реализирани общо 41 гола, което организаторите отчетоха като своеобразен рекорд и за четирите издания на турнира до сега.

Сребърните медали и купата

 за второто място футболистите на "Янтра 1919 - Габрово получиха от свещеноиконом Ромил Негозов, предстоятел на Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър". Бронзовите отличия заслужи отборът на ОУ "Атанас Манчев"- медалите и купата бяха връчени от Пламен Йорданов - представител на фирма "ДЕСИЙ" ЕООД. На четвърто място остана отборът на "Нефтохимик" - Бургас", следван от отбора на Карнобат.

Сред айтоските отбори се отличи и тимът на СОУ "Вапцаров", който изигра много борбено срещите си с фаворитите на турнира и зае шеста позиция в крайното класиране. На седмо и осмо място се наредиха съответно "Вихър 1" и СОУ "Ботев".

Кметът Васил Едрев даде стартът на състезанието с благодарност към Роберто Фаризели, организатор и основен спонсор на първите три издания на турнира.

"Победител в турнира да бъде феърплеят",

пожела градоначалника на 80-те малки футболисти, които излязоха на терена под звуците на спортния марш.

Преди първите мачове, Акробалет "Тиара" пожела успех на състезателите с един от уникалните си танци. Кметът Васил Едрев и Пламен Йорданов от фирма "ДЕСИЙ" ЕООД дадоха началните удари в двете футболни игрища за срещите на Вихър и Ботев и Нефтохимик и Вапцаров.

Четвъртото издание беше организира от Община Айтос с изключителното съдействие и подкрепа от спомоществователите "ДЕСИЙ" ЕООД - Иван Йорданов, ЕТ "Петров ЕВГ." - Евгени Петров, Църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" с предстоятел свещеноиконом Ромил Негозов и Военен клуб - Айтос с началник Иван Иларев.

Три бяха специалните индивидуални награди,

които връчи кметът - за "Голмайстор на турнира" на Хакан Мурад Али от "Вихър" - Айтос, реализирал 14 гола, за "Най-добър вратар" - на Николай Николаев от отбора на Янтра 1919 и за "Най-полезен състезател" - на Неджиб Самет Али от "Вихър" - Айтос.

Всеки от осемте отбора получи от градоначалника и футболна топка, а свещеноиконом Ромил Негозов ги изненада с торти.

Община Айтос поднася благодарности и към съдийската комисия с членове Ахмед Белбер, Георги Славов, Анести Стойчев и Мурад Мурад и разбира се, към Главния съдия на турнира - Димитър Стефанов Димитров.

80-те футболисти получиха и спортни екипи

преди първата среща, което е вече наложена традиция на турнира. Организаторите бяха подготвили купи и медали, имаше и запалена публика, която подкрепяше играта на младите таланти.

"Турнирът трябва да продължи в годините напред, защото децата го чакат с нетърпение и желание. Тази футболна надпревара възпитава у тях не само любов към спорта - тя създава нови приятелства и налага фейрплея като поведение на терена и извън него",  коментира на финала, видимо доволен от успеха на поредното издание, кметът Васил Едрев.

НП

 

Снимки