ВСЕКИ ПЪРВОЛАК С ПОДАРЪК ОТ КМЕТА ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

Директорите на традиционна предстартова среща при кмета Васил Едрев

Детските градини в община Айтос организират срещи с родителите на двора, всяка група на своята площадка, с цел спазване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно на традиционната предстартова среща на кмета Васил Едрев с директорите на детските градини и училищата на територията на община Айтос. Срещата се проведе на 14 септемвли в кабинета на градоначалника. Всеки от директорите докладва готовността си за новата учебна гоодина, а текущи проблеми намериха решение още в кметския кабинет.

Детските градини работят без прекъсване от началото на м. май. Всички сгради са санирани и добре поддържани. Осигурени са учебна документация, гориво, храна, дворовете са подредени и почистени - всичко необходимо за добрите условия, в които да се възпитават и обучават децата на Община Айтос. Осъществява се строг филтър и контрол във връзка с мерките за предпазване от ковид-19. Спазват се всички указаниия и изисквания на МЗ за опазване на здравето на децата и персонала.

Детските градини и училищата са кадрово обезпечени, извършени са и всички планирани текущи ремонти. Директорите на училища изразиха надежда учебната година да е присъствена. А що се отнася до първия учебен ден - и в града и в населените места учители и ученици с нетърпение очакват новото учебно начало.

На откриването, в училищните дворове ще бъдат учениците от първи, пети и осми клас, за останалите първият учебен ден ще е 16 септември. Шефовете на училища, обаче, са категорични, че няма да върнат ученици и родители от други класове, ако са решили да спазят традицията на 15 септември. Най-големите им притеснения са как ще формират у децата навика да носят маски, и как ще се спазва дистанцията между тях в класните стаи и коридорите. Всеки ъгъл в училищата е дезинфекциран, осигурени са топла вода и дезинфектанти. Има само единични заявки за дистанционно обучение на ученици с хронични заболявания, докладваха училищните директори. .

Всички училища имат готовност за старта на новата учебна година, съобразно указанията на МОН за първия учебен ден и за провеждането на учебните занятия през годината. 260 са тази година първолаците в училищата на територията на община Айтос, а учениците от всички форми на обучение са общо 2960.

Ще има официално откриване на учебната година във всички учебни заведения, като се спазват препоръките за по-малък състав на присъстващите в двора на училищата и мини тържества в класните стаи на първолаците. Изненадата тази година са папки с комплект тетрадки и пособия за І клас - такава папка ще получи всеки първолак в общината. Градоначалникът изпрати и поздравителни адреси за първия учебен ден до всяка детска градина и до всяко училище, с пожелания и препоръки, пред вид извънредната обстановка.

В 8.30 часа първият звънец ще удари в СУ "Никола Ваапцаров" в Айтос. В 9.00 часа учебната година ще открият в ОУ "Атанас Манчев", в ПГСС "Златна нива", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Карагеоргиево, в ОУ "Христо Ботев" с. Мъглен и в ОУ "Христо Ботев" с. Пирне. В 9.30 часа началото ще бъде дадено в СУ "Христо Ботев" - Айтос, а в 10.00 часа - в ОУ "Светлина" с. Тополица.

НП

Снимки