За първи път от 50 г. - двойка нанду сред обитателите на Зоопарка в Айтос

И хасковска лама стана айтозлийка с безсрочен договор

Още един птичи вид добави в богатата си екзотична колекция Зоопаркът в Айтос. Двойка нанду са най-новите обитатели в най-стария и най-красив зоопарк в региона. За първи път в 50-годишната история на айтоската менажерия, местните и гостите на Айтос ще се радват на малки бягащи щрауси, за които казват, че развивали скорост до 60 километра в час. Те са на възраст две и три години и са в Айтос, благодарение на добрите взаимоотношения на управата на Зоопарк - Айтос с зоопарка в Павликени. НП научи, че присъствието им в Айтос е подпечатано от управителите с безсрочен договор.

Белите птици са настанени в екоклетката срещу мечата бърлога, която до скоро обитаваха щраусите. "Личи, че са излюпени в зоопарка, защото  много бързо се адаптираха. Общуват с посетителите, социално настроени са,", коментира за общинското издание, управителят Росица Златева.

Дневното меню на дребните щрауси включва комбинирани фуражи, 50% от дажбата им са свежи зелени продукти, плодове, зеленчуци и трева. Друг приятел на зоопарка пък ги превозил със специализиран транспорт от Павликени до Айтос, тъй като по време на пътуване, този вид се нуждае от специална клетка и грижа, разказва още Златева.

Като говорим за нови обитатели, няма как да не споменем и за новата лама от зоопарка в Хасково, която също напълно безплатно стана айтозлийка. Тя е настанена в клетката на ламите с безсрочен договор и вече се радва на изключителен интерес от страна на поестителите.

Сметките показват, че за да се радваме на двойката нанду и ламата, Общината е спестила около 3000 лв, пред вид факта, че само удоволствието да имаш лама в зоопарка струва 1500 лв. Горе-долу такава е цената и на двойката нанду на зоопазара.

НП

Снимки