За първи път от 27 години, без празнични концерти за Димитровден

Празникът на Община Айтос - 26 октомври, Димитровден тази година ще е различен. От 27 години Денят на светеца се чества тържествано с концерти, изложби, конкурси, турнири и с много инициативи на училищата, спортните клубове и читалищата. Тази година обаче, по-строгите ковид мерки изпревариха празника. Заради последната заповед на здравния министър от 19 октомври, за първи път на Димитровден в Айтос ще е тихо, без празнични прояви.

Никоя икономическа криза не успя да прекъсне традицията, направи го здравната. Даже обявеното тържествено заседание на Общинския съвет на Димитровден беше отменено, пред вид новите правила, по които ще общуваме. Официално огласеното ХХV-то заседание 2 в 1, тържествено-делово, ще бъде неприсъствено, два дни след празника, реши Председателският съвет.

Предварителните намерения бяха местният парламент да проведе церемония по удостовяване с наградата на Община Айтос "ЗА ДОСТОЕН ПРИНОС". По повод празника на Община Айтос, и на основание чл. 31, ал. 1 от Наредба за символиката на Община Айтос, е внесено предложение за награждаването на трима изявени през 2021 г. спортисти на град Айтос. За наградата Плакет и Диплом "ЗА ДОСТОЕН ПРИНОС" са предложени една девойка и двама младежи, които с олимпийски, световни и европейски участия доказаха, че Айтос е град на спортни таланти.

СЕЛИН АЛИ - състезател по ловна стрелба е номинирана за наградата, за достойното си представяне на Олимпийските игри в Токио, Япония през м. август 2021 г. Селин Али беше сред най-младите състезатели на Олимпиадата и единственият представител на България в спорта ловна стрелба, дисциплина "Трап".

РАДОСТИН МИХАЙЛОВ - състезател по мотокрос и СуперМото е номиниран за наградата на Община Айтос за достойно представяне на Европейското първенство по СуперМото в град Плевен през месец септември 2021 г. През 2021 г. Радостин печели не една, а три престижни титли - Европейски шампион, Източноевропейски и Републикански шампион в клас S 3 с мотор „Кавазаки“.

ОКТАЙ РУЖДИ - състезател по свободна борба е предложен за наградата за достойно представяне на Световното първенство по борба в Осло, Норвегия, в състава на националния отбор на Република България. На Световното първенство в Норвегия, Октай е дебютант в надпреварата при мъжете.

Беше спазена процедурата по наредба. На заседание на 20 октомври, Зам. кметът на Община Айтос Мариана Димова, Атанас Маринов - Председател на постоянната комисия по „ОБРАЗОВАНИЕ, КУЛТУРА, СПОРТ, ТУРИЗЪМ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ” /ОКСТЗСД/ към Общински съвет - Айтос и членовете на комисията разгледаха предложенията за удостояване с наградата, и с подписите си, дадоха карт бланш на предложението. И макар заседанието да е отложено, наградите са вече присъдени. Въпрос на дни е да бъде решено, кога ще бъдат връчени на младите спортисти от кмета Васил Едрев.

И тъй като в новата здравна заповед, църквата не е спомената, надяваме се, поне празничната Света литургия за патрония празник на храм "Св. Димитър" да бъде отслужена, без да се иска зелен сертификат от миряните. Литургията ще започне в 9.00 часа на Димитровден, около 10.30 часа, от храма ще търгне  традиционното Литийно шествие с иконата на Св. Димитър. Шествието ще мине по ул. "Цар Освободител" до площад "Свобода", където ще бъде отслужен молебен за здравето и благополучието на айтоските граждани. След молебена, Литията ще мине по ул. "Александър Стамболийски" и ул. "Филип Кутев", към църквата, за да бъде прибрана в храма иконата на Светеца, покровител на Айтос и айтозлии.

НП

Снимки