За първи път от изграждането му през 1961 г., укрепиха стената на язовир "Парка"

Дядото строил язовира, бащата и синът го укрепват

Три поколения от айтоската фамилия Теневи са свързани с изграждането, укрепването  и поддържането на язовир "Парка" в Айтос. Натъкнахме на този интересен факт случайно, обикаляйки водното съоръжение, което в първите дни на м. август е обект на особено внимание от страна на Община Айтос.

НП успя да види довършителните работи по укрепването на язовирната стена със земна маса. Оказа се, че от строителството на язовира до сега стената не е "пипана", а с годините бавно ерозирала от валежите и атмосферните аномалии, научи общинското издание от експертите. А укрепването и изравняването на стената не е просто хрумка, а по предписание на инспектираща комисия, сформирана със заповед на Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Дейностите по изкопаването и извозването на земната маса, разстилането и трамбоването й за здравина на стената, се извършват от айтоската фирма ДЪНАК ЕООД - Айтос.  В двата булдозера на фирмата, на отсрещната страна на язовира, с изкопните работи са се заели баща и син Иван и Станко Теневи. Покрай разговорите за стената, става ясно, че бащата на Иван - Иван Тенев Йовчев, вече покойник, е един от трактористите, който навремето "дълбали" чашата на язовира.

"Беше 1961-ва, 62-ра година, бил съм 6-7 годишно дете. Баща ми беше тракторист към МТС-Бургас. Тогава се започна правенето на язовира в парка, и баща ми месеци наред, а може и повече от година, работеше тук. Взимал ме е на трактора, бил съм свидетел как чашата става все по-голяма. Пазя и снимка от това време.", спомня си Иван Тенев, който скоро навършил 60 години.

Свикнал с трактора от малък, и той станал тракторист като баща си - работил в Пътното, в МТС-то и къде ли още не. И синът му 27-годишният Станко Иванов не избягал от семейна професионална традиция. Сега, баща и син работят рамо до рамо на двете машини.

Макар и дете в началото на 60-те години, Иван добре си спомня тоновете пръст, избутани от тракторите, и с охота разказва на сина си за онова време. " Язовирите тогава се строяха от АПК и ТКЗС-та. На хората не им се вярваше, че на това място ще може да се събере толкова много вода.  А баща ми казваше - гледай, моето момче, ще видиш какъв голям язовир ще стане. Най-големия в Айтоско", разказва Иван и признава, че откакто укрепва стената, мислите му все към ония години бягат.

Баща му се връщал по тъмно и по тъмно ставал, за да отиде н язовира. Тракторите не били така мощни, затова и повече усилия и работа се изисквали. "Вълнувам се. Виж, какво нещо е живота - баща ми е строил този язовир, аз и сина ми го укрепваме.", въздиша айтозлията.

И младият Станко се вълнува - да не посрами Теневия род. Дядо му и баща му ги знаят като най-добрите трактористи в околността, а момъкът тепърва ще се доказва и ще отстоява честта на фамилията. А кой знае - може и четвърто поколение тракторист да имат Теневи...

НП

 

Снимки