#ЗАДОБРОТО И РОТАРИ-ТРИАДИЦА НАДГРАЖДАТ ПРОЕКТ #СВЕТУЛКА В МБАЛ АЙТОС

Детско отделение с дарения от Ротари - Триадица и Ротари клуб -Айтос

Спомняте си това важно за Айтос събитие - случи се преди малко повече от месец. На 11 май 2022 г. беше открито първото детско болнично отделение #Светулка, в МБАЛ Айтос ЕООД, ръководено от специалиста по детски болести д-р Милена Марковска. Преобразяването на отделение се случи по проект "Светулка" на Фондация “За доброто”, обединяваща доброволци и дарители, чиято основна мисия е да наложат висок стандарт за детско здравеопазване в България.

Своеобразно продължение на проекта през м. юни т.г. беше новата съвместна инициатива на на Фондация “За доброто” и Ротари клуб "Триадица" - София - дарение на веноскоп за Детско отделение.

На 24 юни, представители на клуба, водени от Президента Иво Михайлов пристигнаха от София в МБАЛ Айтос ЕООД, за да предадат лично на д-р Марковска особено необходимия за лечението на децата, уред за търсене и намиране на вени. С него се откриват подкожните повърхностни вени - след съответната обработка, вените се проектират върху повърхността на кожата и се вижда положението им. "Търсенето на вените при манипулация е основното, което причинява болка на децата. Въпреки че нашите мед. сестри са с много опит и изключително добра квалификация, детските вени са трудни за откриване, затова веноскопът ще ни е много полезен," заяви д-р Марковска и сърдечно благодари на дарителите за новия апарат, който до сега липсваше в отделението.

Ще припомним, че по проекта на Фондация "За доброто" бяха осигурени шест перфузора, аспиратор, професионални инхалатори, маси за лекарства, пациентски монитор с принтер, цялостно беше подменено обзавеждането и подовата настилка. Осигурени са и таблети, които децата да използват за самообучение по време на престоя си в болницата. 

Реновирани бяха четири стаи, интензивното и изолатора. Интериорният дизайн с автор Магдалена Славова беше адаптиран за деца, като стените са изрисувани с различни сюжети. Имената за стаите също целят да предразположат малките пациенти - “При видрата”, “При котките”, “При светулката”, “При енота”, “При жабата”, “При патето”.

Членовете на Ротари клуб - Триадица бяха впечатлени от стаите, всяка в различен цвят и със свой приказен свят, от персоналните пространства за игра, занимания и хранене на децата, от новите болнични легла, от новите детски масички и столове.

Целта на проект „#Светулка“ да промени емоционалната среда за лечение на децата пациенти беше постигната. Болничнатта среда беше трансформирана в жизнерадостно пространство, което прилича на детската стая, което предразполага децата да забравят, че са в болница.

 Преобразяването на отделението се случи с много труд и дарения, с участието на талантливи и мотивирани да помагат доброволци. Членовете на Ротари клуб - Триадица са част от тях. "Дрението на веноскопа е резултат от нашето партньорство с Фондация "За доброто" и техния проект "Светулка". А резултатът е този веноскоп, за който ние събрахме пари от едно наше събитие - Пролетен благотворителен бал. Събрахме доста сериозна сума пари и в партньорство със "Светулка" за различни детски отделения в цялата страна ще дарим различна апаратура за дечицата. Предстои да посетим отделенията в Силистра, Враца и в други градове", каза за НП, Президентът на Ротари-Триадица, Иво Михайлов.

На официалното предаване на веноскопа на д-р Марковска и нейния екип, присъстваха д-р Паруш Парушев - управител на МБАЛ Айтос ЕООД и членове на Ротари клуб - Айтос. От името на борда, Иван Иванов приятно изненада екипа на Детско отделение с новината, че и айтоските ротарианци се включват с парично дарение, в подкрепа на инициативата на Ротари-Триадица и Фондацията. По време на една от клубните си инициативи, на айтоското стрелбище, членовете на Ротари - Айтос са събрали известна сума пари, предназначена за ДО-Айтос, Президент-Елект 2021/22 на клуба Павлин Стефанов връчи дарението на управителя д-р Парушев, с желанието средствата да бъде използвана за лечението на айтоските деца.

Дали Детско отделение на МБАЛ Айтос ЕООД има най-добрата, най-приказната и щадяща децата пациенти болнична среда и най-доброто болнично оборудване в България няма как да твърдим, защото такава класация няма. Но е сигурно, че е в топ десет на отделенията в страната, на които всеки родител, с много доверие, би поверил лечението на детето си.

НП

Снимки