Затворници чистят Съдиевска, Айтоска и Славеева река

Затворници чистят коритото на Съдиевска река, видя в сряда обективът на НП. Инициативата за превенцията е на областния управител Вълчо Чолаков, която продължава вече месец.

По изготвен списък, в който е включена и община Айтос, в края на юли, лишените от свобода прочистват деретата на река Съдиевска и Айтоска река. "В района на моста по пътя за село Пирне вече сме почистили 100-120 м. от коритото на Айтоска река, това са около 1000 кв. м. Изчистена е изцяло водната растителност в този участък. Предстоят ни още три-четири етапа, тъй като дължината реката е много голяма. На един по-късен етап е планирана и река Славеева, "обяснява Димитър Христов - Гл. експерт в Областна администрация - Бургас, който е ръководител на групата, организира и контролира работата на затворниците.

Докато говорим се чува бръмченето на храсторезите. До един лишените от свобода работят, само от време на време, някой надига глава, за да ни махне дружелюбно.

Христов е на длъжността от 2011 г., но не помни да е имало до сега такова мащабно превантивно почистване на деретата преди сезона на дъждовете. Пък и за почистване до сега не са отпускани средства, затова тази година решението на Областна управа е да използва безплатния труд на лишените от свобода, който определено има и възпитаващ ефект.

"На места ефективността не е толкова висока, тъй като се налага и намесата на земекопна машина, но ефектът е видим, а проходимостта на реките се увеличава с десетки проценти," обяснява още Христов. Оценката му за работата на затворниците е добра, почти всички са в края на срока за изтърпяване на наказанието. Момчетата се справяли добре. Идвали с желание на обекта, защото така облекчават присъдите си. Научихме още, че Областна управа - Бургас има конкретни искания към междуведомствената комисия по бедствия и аварии за прочистването, включително и с техника. Така че превантивното "освобождаване" на речните корита на територията на областта ще продължи, категоричен е Димитър Христов.

НП

Снимки