Завърши строителството на пречиствателната станция в Пирне

След първата селска канализация, изградена по проект на Община Айтос в Пирне, напълно готова е и пречиствателната станция в селото, научи НП от ръководителя на екипа по двата проекта инж. Иван Биделев - директор на Дирекция ТСУС в Общината.  Ще припомним, че на 3 февруари т.г. Областният управител Вълчо Чолаков и кметът Васил Едрев направиха първа копка на модулното пречиствателно съоръжение за отпадъчни води в Пирне. Финансирането е по проект на Общината за 300 хил. лв от Държавен фонд "Земеделие". Община Айтос дофинансира строителството, което приключи в края на м. май т.г.

В проекта за изграждане на канализационна система в село Пирне, финансиран от Държавен фонд „Земеделие” с обща стойност 3 413 256 лв., средства за строителството на пречиствателна станция не са били предвидени. А канализацията няма как да бъде въведена в експлоатация без съоръжението. Затова, средствата необходими за изграждането му бяха заложени в общинския бюджет. За да спестят бюджетния харч, обаче, кметът и Общинският съвет, в продължение на година, водиха преговори с Държавен фонд "Земеделие" за финансиране на строителството. В крайна сметка, проектното предложение на Община Айтос за пречиствателната станция беше одобрено, а средствата - осигурени от Фонда.

Пречиствателната станция вече има Акт 15 за завършено строителство. Администрацията е подготвила и внесла в ДНСК - София документацията за назначаване на Държавна приемателна комисия за въвеждане на съоръжението в експлоатация, заедно с документите за въвеждане в експлоатация и на канализационната система на село Пирне, обясни пред НП Мариана Димова - Зам. кмет на Община Айтос.

"След издаването на Акт 16 и въвеждането на канализацията и пречиствателната станция в експлоатация ще приключи и дейността на Община Айтос по двата договора с Държавен фонд "Земеделие". Първият - за изграждането на канализацията, който задължаваше Общината да изгради пречиствателно съоръжение, и вторият - за изграждане на съоръжението. Своевременно, общинската администрация подготвя и документите за окончателното плащане на обектите след въвеждането им в експлоатация.", уточни още Зам. кметът на Община Айтос.

Снимки