Айтос празнува 145 години от Освобождението си!
ПОКЛОН ЗА 145 ГОДИНИ СВОБОДЕН АЙТОС!
145 години свободен Айтос празнува на 6 февруари 2023 г. айтоското гражданство. Организатори на тържествата са Община Айтос и Средно училище "Никола Йонков Вапцаров".
С песни за България, Айтос и близки до всяко българско сърце стихове започна днес празникът в църквата "Св. Димитър". Клуб "Млади възрожденци" - ученици от ІІІб клас на СУ "Никола Йонков Вапцаров" с ръководител Таня Атанасова Петкова - Председател на Общински комитет "Васил Левски" - Айтос, поднесоха на айтоското гражданство вълнуваща патриотична програма под сводовете на храма. "За нас 6 февруари е символ на Възкресението. Ценим Освобождението като едно от най-важните събития, записано със златни букви в историята на нашия град. 6 февруари 1878 г. е повод за гордост и за вечна памет за събитията преди 145 г. ", каза Таня Петкова при откриването на празника.
След програмата на третокласниците, към Параклиса-костница тръгна шествие, което с венци поведоха моряците на СУ "Никола Вапцаров" и гвардейците на СУ "Христо Ботев". Пред айтоския символ на Освобождението, заупокойна молитва отслужи енорийски свещеник Ромил Георгиев. Венци пред паметника "Дядо Иван" в двора на параклиса поднесоха Община Айтос, Общински съвет - Айтос, двете средни училища, културни институции и патриотични организации.
По-късно шествието спря в двора на бившето Логопедично училище, за да се поклони и поднесе цветя пред Възпоменателната плоча от Освобожденската епоха. Плочата е поставена от признателното гражданство преди повече от сто години в памет на участниците в боевете на Шипка, в Старозагорските боеве и в четата на Христо Ботев. Цветя поднесоха детски градини, училища и граждани.
На тържествените прояви по повод годишнината присъстваха кметът Васил Едрев, Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, Зам. кметът на Община Айтос Мариана Димова, общински съветници, директори на училища и детски градини, учители, представители на културни институции, местни организации и ученици.
"Днес с уважение и почит празнуваме свободата на родния град и се покланяме пред паметта на загиналите за освобождението му. Радостен съм, че на празника има много деца и млади хора, които ще пренесат паметта за този ден напред в годините. Честит празник на всички граждани на Айтос!", каза кметът Васил Едрев.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всички реакции:
93Вие, Величка Неделчева, Dinka Stefanova и 90 други
 
 
Снимки