Честит празник, айтозлии! Знамето на 11 Айтоска дружина се завърна в Деня на независимостта!

След няколко десетилетни напразни усилия, една мечта на родолюбивите граждани на Айтос се сбъдна. Реплика на знамето на 11 Айтоска дружина пристигна в Айтос на 22 септември, в деня, в който айтозлии честваха 107 години от независимостта на България.

Точно копие на знамето, което се съхранява в Националния Военноисторическия музей в София беше историческият подарък за Айтос и айтозлии за националния празник. Изненадата беше подготвена с усилията на ПП ГЕРБ. Заслугата е на ръководството на ПП ГЕРБ - Айтос, на народния представител от ПП ГЕРБ Иван Вълков и на всички айтозлии, които участваха в дарителската кампания за изработването на знамено-реликва във Националния Военноисторически музей - София.

С почит към героичната летопис, която е написало във времето, знамето беше изнесено тържествено на площад "Свобода" от младежи в четнически униформи. Паметният знак за храбростта на айтоските войни беше осветен на площада от свещеноиконом Ромил Негозов. Народният представител от ПП ГЕРБ Иван Вълков целуна светинята и тържествено я предаде на кмета Васил Едрев, за да я съхрани Община Айтос за поколенията.

Тържественият ритуал по предаване на знамето развълнува и най-малките граждани на Айтос - децата от петте детски градини, които танцуваха на откритата сцена по повод националния празник. След танците, малчуганите пуснаха на воля десетки бели, зелени и червени балони - своеобразен символ на родолюбието и приемствеността.

Знамето ще бъде експонирано в Арт залата на Община Айтос в специална кутия, при спазване на всички изисквания, поставени от НВИМ - подходящо осветление, климатизация, температура и охрана. От началото на м. ноември т.г., всеки работен ден, гражданите и гостите на Айтос ще могат да видят светинята в общинската зала.

 

Знамето е ушито от неизвестна айтозлийка на 6 септември 1885 г.. На 14.ІХ.1885 г. новото бойно знаме на дружината е осветено. На 4.ХІ.1885 г. 11-та Айтоска дружина потегля за сръбската граница, за да участва в Сръбско-българската война. На 20.ІІІ.1886 г. Айтоската дружина се завръща в  Айтос. По-късно, през 1889 г. 11 Айтоска дружина и 12 Бургаска дружина формират 24 Черноморски пехотен полк Бургас.

 

 

Снимки