ЧИТАЛИЩЕТО ИЗПРАТИ ЮБИЛЕЙНА ГОДИНА

С края на 2014-та, НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос изпрати своята 145-та година в дългата читалищта история. Трудно могат да бъдат изброени инициативите, конкурсите и концертите, посветени на юбилея. За да обобщи проявите в 145-та година от създаването на възрожденската институция, поканихме Цветелина Драгиева - Секретар на Читалището.

- Г-жо Драгиева, нека да започнем този обзор с инициативите в библиотеката и читалнята?

- В самото начало на м. януари, изненадахме най-малките си читатели с "Пътуващо сандъче" с книжки за деца от 1 до 6 години. Сандъчето гостува в библиотеката по проект "Вълшебната стая" на Българската библиотечна асоциация. Инициативата се провежда в нашето читалище за първи път от 145 години насам, с идеята да възбуди интереса на най-малките към книгите. Това беше и един от приоритетите ни през юбилейната година. В тази връзка организирахме церемония за обябяване на "Читател на годината". Стотици бяха учениците, които се включиха в друга една интересна инициатива - изготвянето на препис на "Рибния буквар" - първата българска учебна книга, по повод 215 години от рождението на д-р Петър Берон и 190 години от издаването и в Брашов. Не един и два бяха Уроците по родолюбие "С България в сърцето- 1000 причини да се гордея, че съм българин", които проведохме съвместно с учителите по история и учениците от горните курсове на айтоските училища. Посветихме ги на 136-та година от Освобождението на Айтос, 141 години от гибелта на нашия патрон - Васил Левски и 136-та година от Освобождението на България. Специално за 145-я билей на читалището организирахме Уроци по родолюбие "Българското Възраждане". Един от най-вълнуващите моменти през изминалата година, лично за мен и за читалищните дейци, беше инициативата за засаждането на 145 дръвчета в Градската градина - толкова, колкото са годините на айтоската читалищна институция.

- Сигурно ще Ви е трудно да изброите всички концерти през годината?

- Да, през юбилейната година поставихме своеобразен рекорд в концертната дейност на НЧ "Васил Левски 1869". Като се започне със концерта-спектакъл за националния празник Трети март и се мине през Пролетния концерт на читалищните състави, през Годишния концерт на Музикалната щкола, концерта на Лятната танцова Академия, танцовия спектакъл "Синергия" за 5-годишнината на ФСХТ "Мисис", концерта за Деня на независимостта на България, Фолклорния концерт на читалищните формации "Идваме от миналото - отиваме в бъдещето" и се стигне до Тържествения юбилеен концерт "145 години Читалище в Айтос". Наистина концертната ни дейност беше богата, и това не е всичко - организирахме голям концерт за Деня на християнското семейство и християнската младеж", последван от Благотворителен концерт "Живот за Цветомир" и Коледен концерт. Читалищен беше и концертът, който предхождаше запалването на коледните светлини в Айтос.

- Няма как да пропуснем и инициативата "Походът на книгите", която стана национално известна?

- Да, тя също беше посветена на юбилея и включваше в продължение на месец много прояви за децата, учениците и младите хора. Търсихме най-атрактивните форми за сближаване на децата с книгите, заключителната проява беше флаш моб на площад "Свобода". Тази година имахме и по-интересни инициативи за международния ден на книгата и Международния ден на детската книга - организирахме Голямото четене с Маратон на четящите хора, а с децата - четена на "Приказка за невидимото дете" на Туве Янсон, имахме много запомняща се Нощ на литературата.

В очакване на Великден пък традиционно събрахме децата на Айтос на празника "Червен, червен Великден", за да боядисат и окачат 145 боядисани яйца и да изрисуват гигантски яйца, който предпразнично да украсят градския център.

- Творческият сезон на читалището продължи и през летните месеци?

- И през лятото сцената на Читалището не остана празна. Още през май започнаха ежедневните репетиции на съставите за 46-то издание на Традиционните фолклорни празници "Славееви нощи", които и тази година ни донесоха много награди. Продължихме и една, сравнително млада традиция - да организираме Лятна танцова Академия за всички желаещи деца от Айтос. За да демонстрират танцовите си умения пред гражданите и родителите, децата от Академията участваха в голям концерт на площада в началото на м. август.

По повод 145-я юбилей, участниците в художествените състави и читалищните дейци организираха пътуване до родното място на създателя на айтоското Читалище Господин Димов Бъчеваров. Бяхме в село Медвен, за да се поклоним пред паметната му плоча и да предадем на децата преклонението си пред личността на този изключетелен българин. Мисля, че за младите хора това беше един от най-вълнуващите дни през юбилейната година.

- Да поговорим и за надпреварата в конкурсите?

- За да стимулираме децата и в същото време да работим за приемственост на традициите, имахме свои конкурси и активно участие в конкурсите на Община Айтос. Читалищният конкурс "Моята красива мартеничка" през 2014-та се радваше на огромен интерес от страна на децата и учениците. Трябваше да оценяваме стотици мартеници - всяка от които беше уникална като изработка и сюжет. Бум на участници регистрирахме и в конкурса за великденска картичка и украса. Традиционно голям беше броят на участниците в конкурса "От Цветница до Гергьовден" и Коледарското надпяване през м. декември.

Всички наши художествени състави пътуваха и за участие в конкурси извън Айтос. Балет "Джуниър" и Формация "Мисис" спечелиха престижни награди на 16-я Национален конкурс за класически, характерни, съвремени танци и фриденс. Изключителни бяха отзивите за представянето на ФСХТ "Мисис" на Международния конкурс "Созополска панорама". Всички читалищни състави получиха награди и от един друг престижен конкурс - Първият летен гимнастически фестивал в Несебър.

- Да кажем повече и за читалищните изложби през 2014 г.?

- По повод 105 години от рождението на айтоския художник Тодор Янчев, организирахме негова ретроспективна изложба. С наши архивни фотоси и със снимки, предоставени от айтоските граждани експонирахме фотоизложба "145 години Читалище в Айтос". По повод юбилея и 30-годишната си творческа дейност, художничката Димитрина Желева представи своя авторска изложба "Миг от времето".

- Какви са плановете Ви за 2015 г.?

- Годината не е юбилейна, но наситената с прояви 2014 г. "вдигна летвата" пред нашите състави и библиотечните служители. Едно е сигурно - 2015-та няма да е по-малко динамична и цветна. Готвим интересни прояви за децата и учениците от всички възрасти. Със сигурност ще има много концерти, ни гостуват театрални постановки, ще продължим и с инициативите "Децата - по-близо до книгите". Убедена съм, че ни очаква една интересна във всяко отношение нова година.

Използвам възможността, за да благодаря на Читалищното настоятелство, на всички читалищни дейци, на ръководителите и членовете на художествените състави за изключителната им привързаност и отговорното отношение към читалищната дейност. Благодаря им, че достойно защитаваха честта на институцията през юбилейната година и че положиха много труд, за да заслужат аплодисментите на айтоската публика. На всички пожелавам здраве и успехи през 2015 година. Знам, че заедно ще опазим традициите и творческите пориви, които ни събират, за да радваме и очароваме айтозлии.

 

Снимки