ДО БУКУРЕЩ И РУСЕ – ИСТОРИЧЕСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ В МИНАЛОТО

На 04.07.2022г., Младите възрожденци и членове на Представителен флотски отряд при  СУ „Н.Й. Вапцаров“, гр. Айтос, придружени от своите ръководители Таня Петкова, Станка Миткова, Радка Янева и Сияйна Иванова имаха невероятната възможност да посетят румънската столица Букурещ, по покана отправена от професор Гаврилов и професор Лука Велчов през 202 0г. Екскурзията е награда за всички участници, предоставяща им възможността да научат повече за живота на българските революционери и емигранти в Румъния през периода на Възраждането, съчетана с туристическа обиколка на културните забележителности на Букурещ!

Ако има личност, която знае всичко за българските места в Букурещ, то това е професор Лука Велчов, почетен председател на Братството на българите в Румъния. Предците му напуснали България след погрома на въстанието от 1688 г. В далечната 1949 г. дошъл в Букурещ, за да учи в българското педагогическо училище „Христо Ботев”, после станал учител. През целия си живот е бил радетел на съхраняване на българската памет в румънската столица. Генетично произхожда от революционното крило на българската емиграция в Букурещ, затова през целия си живот се старае да направи всичко възможно, за да съхрани местата, от които е започнала новата българска държавност.

Тази година, младите възрожденци и моряци на СУ "Никола Вапцаров" имаха щастието да обиколят Букурещ, слушайки  увлекателните разкази на проф. Велчов по маршрута  – Гюргево /паметната плоча на пристанището, откъдето тръгват Ботев и част от четниците/ – Букурещ – гробището Белу – /гробницата на двамата благодетели Христо и Евлоги Георгиеви/ – парка Херастръу – бюстовете на Ботев и Левски  – Патриаршията и църквата „Св. Св. Константин и Елена”, в която се намират мощите на Свети Димитър Басарбовски. Вълнуващо преживяване беше и посещението на хан „Фидуки” или ханът на братя Солакови от Свищов. В него през 1873 г. Любен Каравелов преместил своята печатница, същата, с която печатал в.„Свобода” и започнал отпечатването на в. „Независимост”, а по-късно на „Знание” и „Училище”.

Това, което научихме от Лука Велчов е, че тъкмо в двора на хана се е намирала онази легендарна изоставена мелница, в която през декември 1868 – януари 1869 г., Христо Ботев е живял, заедно с Васил Левски. Следващото „българско” място, което посетихме е паметна плоча на Васил Левски. Според Лука Велчов там e била къщата, в която през април/май 1872 г. се провежда заседание на БРЦК. То е свиквано, за да се решат някои проблеми между емиграцията и комитетите в България.

Автобусът ни премина през много и различни места на паметта. Притихнали слушахме разказа на Лука Велчов: "Тук наблизо е гара „Филарет”, оттук за Гюргево тръгва Ботев. Това е сградата, в която се помещава филхармонията, нейни дарители са братята Евлоги и Христо Георгиеви. Тук се е намирал хотел „Капша”, тук на 17 декември 1877 г. се събира първото българско правителство, присъства и Вазов, това е Ханът на Манук." Поради огромните разстояния, много от местата обиколихме с автобус, не успяхме да заснемем много неща, но пък и слушахме омагьосани отрязъците от история на нашия любезен домакин. Историческото ни пътешествие  в миналото беше по-важно от снимките.

След дългия и горещ юлски ден, всички ние имахме възможността да отдъхнем, като се потопим в атмосферата на Стария Букурещ. Изключително красив район, където се редуват възхитителни сгради в западноевропейски стил и модерни ресторантчета с местна и интернационална кухня.

Романтичните аристократични улички са пълни по всяко време на деня.
Тук са Палатът на депозитите и пратките, руската църква Св. Никола, аркадата Pasajul Macca-Vilacrosse с жълт стъклен таван, уличките със занаятчийски ателиета. Възхитихме се на Триумфалната арка в началото на Парк Чишмигиу, една от причините градът да е сравняван с Париж. Построена е в памет на загиналите в Първата световна война. Стояхме безмълвни пред църквата Ставраполеос или Biserica Stravrapoleos, манастирска църква в стил Бранковяну с невероятен двор, събирала елементи от различни култури. После се дивим на Букурещките фонтани - най-дългата хореографирана система от фонтани.

На раздяла, в знак на дълбока благодарност, поднесохме на професор Велчов Поздравителен адрес и книга от кмета на Община Айтос, г-н Васил Едрев, автентична глинена българска бъклица и сувенирни торбички с подаръци, заедно с логото на СУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Айтос.

На следващият ден, бяхме на дълга разходка по красивия дунавски кей, разгледахме забележителностите на гр. Русе и потеглихме към дома заредени с изключителни емоции и слънчево настроение.

Така завърши нашето пътешествие по паметните за българите места в Букурещ и Русе! Научихме много неща, които може би ще провокират децата и всички нас, да се заровим из отдавана забравените и неотваряни  книги, за да възкресим една от най-светлите страници на българската история.

Таня Атанасова - Петкова,

Преподавател, СУ "Никола Йонков Вапцаров"

Ръководител на Клуб "Млади възрожденци"

 

Уважаеми Професор Гаврилов,

БЛАГОДАРИМ, Ви, за чудесните емоции и незабравими спомени, които ни създадохте със срещата с невероятния Професор Велчов.

Беше една  много вълнуваща разходка в миналото с още по- уникален гид. Изпращам няколко снимки и електронен вариант на книжката, която професора получи от нас.

Благодарим, Ви !

С Уважение: г-жа Таня Миткова и г-жа Таня Петкова

Снимки