ИСТОРИЧЕСКА ПОБЕДА ЗА АЙТОСКИЯ БАСКЕТБОЛ
ОТБОРЪТ НА МОМИЧЕТАТА БЛАГОДАРИ НА КМЕТА С МЕДАЛ
Според баскетболната легенда Дечо Коешинов, Второто място в Първа дивизия е революционен пробив за момчетата до 19 г.
Днес, на 7 май, Кметът Васил Едрев покани на среща баскетболния отбор на момичетата до 19 години на БК „Вихър“ - Айтос и треньора Дечо Коешинов по повод историческия успех на тима в Първа дивизия.
Градоначалникът ги посрещна с благодарност и поздрави за първата в историята на клуба победа. „Класирането на отбора във финалната четворка и почетното Второ място е изключително спортно постижение не само за „Вихър“, но и за Айтос. Благодаря Ви, че достойно защитихте името на родния град. Че се борихте за победата с много спортен хъс, въпреки възрастовото преимущество на състезателите от останалите отбори“, заяви кметът.
Като личност, най-тясно свързана с айтоския баскетбол, Дечо Коешинов призна, че в 67-годишната история на този спорт, Айтос никога не е имал Републиканска купа и вицешампионска титла при девойките. „Тук сме със сребърната купа, за да благодарим на Община Айтос за това, което прави нас и за баскетбола. Осем от момичетата са в отбора от възстановяването на БК „Вихър“ през 2017 г. Тогава дадохме ново начало, днес имаме страхотна спортна зала за тренировки и състезания, и много деца в нея“, заяви още баскетболната легенда.
Кметът благодари на Коешинов не само за големия успех, но и за възраждането на клуба и баскетболната игра в Айтос, и напомни на момичетата, че имат привилегията, техен треньор да е спортен специалист, чието име е записано в златните страници на българската баскетболна история. Специална благодарност получи и най-малката състезателка в отбора, 12-годишната Гайе Гюнеева, която под коша мери сили с много по-големи от нея момичета от противниковите отбори.
Младите баскетболни надежди Биляна, Виктория, Гергана, Гюлсум, Даяна, Елеана, Емилия, Жулиана, Николина, Светослава, Стела, Стефани, Траяна, Хатче, Гайе бяха мотивирани да разкажат на кмета повече за себе си, за годините в залата, за колективния дух и за желанието си следващия път да донесат в Айтос шампионската купа. Те благодариха на градоначалника за личната подкрепа като безспорен принос за успеха и го изненадаха с подаръци - сребърен медал и баскетболна топка с подписите на всички състезателки. Той им върна жеста с грамота "За отлично представяне в Първа дивизия".
И Зам. кметът Калоян Калоянов поздрави момичетата за големия успех, и призна, че е тренирал много спортове, за съжаление - не и баскетбол. „Вярвам, че с Вашите усилия и победи, баскетболът много скоро ще си върне първенството на любим спорт за младите хора в община Айтос“, каза още Калоянов.
Стана ясно, че в отбора се състезават и момичета, които предпочитат Айтос пред родния Бургас. Тимът особено разчита на 15-годишната бургазлийка Елеана Аладжова, която тренира баскетбол и в „Черноморец“ – Бургас и във „Вихър“ – Айтос. Почти всеки ден пътува, за да е със своите съотборнички в Спортна зала „Аетос“. „Тук треньорът и момичетата ме приеха много добре, имам много приятели. За мен е огромна чест и истинско удоволствие да бъда част от „Вихър“, каза за НП бургазлийката.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Снимки