ИЗЛОЖБА АКВАРЕЛ "ЕТНОГРАФСКИ ЕТЮДИ" НА НАДЕЖДА КУТЕВА ОТКРИХА В ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС "ГЕНГЕР" В АЙТОС

В Посетителски център "Генгер" в Айтос, художничката НАДЕЖДА КУТЕВА подреди изложба акварел "Етнографски етюди", посветена на 120 години от рождението на Филип Кутев и 105 години от рождението на Мария Кутева. Повод за първата изложба на Кутева в Айтос е и 54-то издание на вдъхновените от композитора Фолклорни празници "Славееви нощи". Експозицията, художничката представя в родния град на баща си само дни преди началото на празниците и деня на рождението на Филип Кутев - 13 юни. Мария Кондова, уредник в Посетителски център "Генгер" откри изложбата и представи интересни факти за творческия път на Кутева. В изложбата „Етнографски етюди“ в Айтос, художничката представя акварели, рисувани в периода 2022-2023г. С темата „Кукери“-единствена в представените произведения, тя прави своеобразен прочит на ритуала и особено – на маскарадния костюм и маска в различни краища на България, като акцентът е върху Тракия. Изложбата е посветена на годишнините от рождението на родителите й, за първи път се показва рисунка с туш на Филип Кутев, ценна част от семейната колекция.

Надежда Кутева е известен български художник. Завършила е ВИИИ „Николай Павлович“, специалност декоративно-монументална живопис. През 1981г. специализира в Коркоран Скул ов Артс ( Corcoran school of Arts, Washington,USA), Вашингтон, САЩ.

 Работи в областта на живописта. Има над 300 участия в общи художествени изложби у нас и в чужбина и над 30 самостоятелни изложби (България, Япония, Холандия, Германия, Македония).

     Носител е на редица награди, между които: 1976 г. – Кошице, Словакия, 1986 г. – награда за живопис „Златю Бояджиев“, 1986 г. – участие в изложба „40 години ЮНЕСКО“ – Париж, Франция, 1988 г. – награда за живопис – Виетнам, 1990 г. – награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“, 2004 г. – награда за живопис за участие в I-во Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ“- Стара Загора, 2010г. – награда „Пазител на традициите“, 2012 г. – награда „Цветните лъчи на светлината“ на списание „8“

2020 г. – Първа награда за участие в V-то Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ – Стара Загора, 2022 г. – награда за изключителни постижения в областта на живописта „Захари Зограф“

     Художничката изразява своята особена благодарност на Община Айтос и лично на кмета господин Васил Едрев за предоставената й възможност да присъства на пролетния фолклорен празник „Славееви нощи“.

 

 

Снимки