Който и да спечели - печели Айтос!

На 15 октомври т.г. Община Айтос организира публично представяне на деветте проектни предложения на айтозлии, които се състезават в конкурса по проект "Демокрация в действие Айтос 2015". В Заседателната зала на Общината дойдоха представители на всички инициативни комитети, за да представят идеите си и да изразят благодарността си към айтозлийката Таня Донкова - Хагеман - инициатор на  първия дарителски проект в Айтос.

Таня Хагеман, която от години живее и работи в Германия, реши да приложи германския опит в родния си град - идеята й предизвика изключителен отзвук в общността. Дарението от 17 058 лв, предоставено от жители на град Кемпен, Германия събра конкурсни идеи от всички сфери на общинския живот и обедини стотици айтозлии около всяка от тях. Условието на дарителите, всеки от проектите да събере минимум 100 поддръжници, беше не само спазено, но и преизпълнено от инициативните комитети.

Мултимедийни презентации и много аргументи за ползата от реализирането на проектните предложения, чуха айтозлии на публичното представяне. Общото беше толерантният тон и уважението между кандидатите. А лайтмотивът - не парите са важни, а общата ни работа за Айтос! Затова, който и да спечели - ще спечели Айтос!

До петък /16.10./ в официалния сайт на Община Айтос, за предложенията бяха гласували близо 1000 граждани. Гласуването ще продължи до 5 ноември т.г. Ако никой от проектите не събере 51% от всички гласове, гласуването се занулява и започва втори тур, в който ще участват само проектите с най-много гласове, събрани от първия тур.

По проекта са осигурени и две награди от по 500 лв. Чрез жребий ще ги спечелят двама айтозлии, които са дали гласа си за някое от проектните предложения. Отново ще Ви ги припомним, за да подкрепите някое от тях, ако още не сте гласували:

Проектно предложение № 1 - „Да тренираме заедно”- Полагане на асфалтова настилка пред Стадион „Крум Делчев”

Проектно предложение № 2 - „Генгер”- Опазване на редкия растителен вид "айтоско сграбиче" -"генгер"

Проектно предложение № 3 „Превенция и здраве за Вашето дете”- Закупеване на апарат за абдоминална ехография за Детско отделение на МБАЛ ЕООД - Айтос.

Проектно предложение № 4 -„Изграждане на паметник на Пею Киприлов” в гр. Айтос

Проектно предложение № 5 „За Айтос с любов!- Културата и образованието в синкретичен модел за възраждане на родовите ценности”

Проектно предложение № 6 -„Спортните традиции в Айтос- съхранени и обогатени”- Изграждане спортна площадка на открито за масов спорт

Проектно предложение № 7- Да израснем заедно!”- Създаването на ателиета по интереси за децата от всички детски градини и обучение на учители и родители.

Проектно предложение №8- „Проект за изграждане на лаборатория за изследване на нитрати и пункт за прогноза и сигнализация по растителна защита”

Проектно предложение №9- "Изграждане на паметник на загиналите във войните айтозлии от бившата Айтоска околия."

 

Снимки