11 МЕДЕЛА ЗА АЙТОСКАТА БОРБА ОТ БАЛКАНИАДАТА В ТУРЦИЯ

ТРИ ЗЛАТНИ, ЕДИН СРЕБЪРЕН И СЕДЕМ БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА АЙТОСКИТЕ БОРЦИ ОТ БАЛКАНИАДАТА В ТУРЦИЯ

След две пропуснати години заради ковид пандемията, от 2 до 6 август т.г., в гр. Ялова, Република Турция се проведе Седмата Балканиада по свободна борба за деца, момчета и момичета. За седми път спортният форум събра най-добрите млади борци на Балканите, седмо по ред беше и участието на Спортния клуб по борба "Айтос" на международния тепих в турския град.

"Представянето ни беше много успешно, благодаря на всички състезатели от отбора. Участваха още четири български отбора - на Руен, Разград, Велико Търново и Лозница, отбори от Турция, Молдова, Македония, Косово. Традиционно, първенството е много силно. На брега на Мраморно море балканските клубове изпращат най-добрите си състезатели във всички категории през годината. Получихме голяма подкрепа и от родителите - част от тях бяха с нас, пътувахме с личните си автомобили", коментира пътуването до южната ни съседка, президентът и треньор на клуба Ружди Ахмед, час след като отборът се завърна в Айтос.

Оказа се, че и главният организатор на международното състезание е айтозлия и бивш републикански шампион по свободна борба от айтоската школа. Лютви Ахмед ръководи организацията на Балканиадата като представител на турската Федерация по борба за Община Ялова. Пред НП, Лютви Ахмед потвърди новината, че айтоските момчета са преборили силната конкуренция за първото място в отборното класиране. "Три от момчетата на СКБ "Айтос" станаха балкански шампиони и взеха златните медали. Напълно заслужено, те изведоха айтоският отбор на първо място. И децата се представиха отлично", каза още представитетлят на федерацията.

Научихме и имената на "златните" ни момчета - Кристиян Демирев - кат. 45 кг, Валентин Борисов - кат. 85 кг. и Мустафа Смаил - 80 кг. Най-добър при децата се оказа Онур Мехмед - кат. +73 кг., който след сериозни битки, спечели второто място и сребърния медал в своята категория. За Онур научихме още, че отличните му спортно-състезателни качества ще го отведат наесен в Спортното училище в Бурггас.

С рекордно количество - 7 бронзови медала се завърнаха състезателите в категория "деца" от международното състезание. Бронзови медали и третото място в своята категория спечелиха Тахир Мюмюнов, Михаил Желязков, Мустафа Хамза, Редван Яшар, Мустафа Мюмюнов, както и двамата братя Стефан и Александър Николаеви, които живеят в Бургас, но не пропускат нито една тренировка в залата в Айтос.

НП

Снимки