НА МОТОПОЛИГОН - АЙТОС ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ ШАМПИОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2023-ТА

Grand prix Айтос 2023

След седемгодишно прекъсване, през 2012 година Айтос си върна домакинството на финалния кръг на Републиканския шампионат по мотокрос. Тази година традицията продължава с мотонадпревара на 11 и 12 ноември на Мотополигон - Айтос.

 Айтос може да се похвали с богата мотобиография от близкото минало. Гонките по хълмовете над града се провеждат близо две десетилетия - до средата на 80-те години. И преди и сега, като един от най-атрактивните спортове, мотокросът събира хиляди фенове от община Айтос, от областния град и съседни селища.

Зрелищното събитие и тази година се организира от Българска федерация по мотоциклетизъм и Община Айтос. Според организаторите, на 11 ноември са свободните тренировки, а в неделя на 12 ноември е стартът на състезанието.

Айтоските мототаланти от години имат запазено място сред победителите в този спорт. Много са децата и младежите, запалени по мотокроса, които тепърва ще се стремят към национални, балкански и европейски мотовърхове.  Стимулира ги традицията, която Община Айтос развива в годините.

ОСПОРВАНИ ФИНАЛ В АЙТОС - ВИЖТЕ КОИ ПИЛОТИ ЩЕ ПРЕТЕНДИРАТ ЗА ТИТЛИТЕ

В последния кръг от Републиканския ни шампионат в Айтос ще бъдат определени и шампионите на България за 2023-та. В голяма част от класовете не са ясни победителите и призьорите заради малката разлика в точките и изключително оспорваните 8 кръга до момента.

Преди „Grand prix Айтос 2023“ при 50-кубиковите първите 3 места са заети от пилотите  Радостин Присадов, Георги Георгиев и Калоян Трайков. При 65-кубиковите ситуацията също е непридвидима до края стартовете – начело е Никола Мутафчиев, следван от Павел Марков и Николай Павлов. При 85-кубиковите машини шампион е Георги Гинов, но с шанс за призовите места са Марио Георгиев, Калоян Руменов, Лъчезар Овчаров и Александър Тасев.

В клас МХ 2 Junior лидер е Дани Цанков, след него се нареждат Данаил Стефанов, Цветан Бузин, Мартин Лалев и Венцислав Тошев, който пропусна голяма част от стартовете през сезона. В МХ 2 начело преди последния кръг е Николай Малинов, следван от Дани Цанков, Радослав Зоков, Данаил Стефанов, Венцислав Тошев и Кристиян Петков. В МХ 1 Жулиан Георгиев продължава битката за второто място между Майкъл Иванов и Живко Богданов.

В клас МХ тройката е ясна, трябва да бъдат определени позициите в крайното класиране – начело е Григор Царев, следван от Венислав Драгомиров и Кольо Карастоянов. При 250-кубиковите машини начело е Георги Иванов, пред Панчо Панев, Тончо Леков и Павел Ранчев. При Senior- ите начело е Кадир Масар, пред Веселин Малинов, Янко Зоков и Васил Стоянов. При над 55-годишните Веселин Маринов е следван от Кольо Ковачев, Живко Бонев и Захари Томов.

 

 

Снимки