ОБЩИНСКИ ЗООПАРК - АЙТОС

Зоопарк - Айтос е  създаден е през далечната 1969 г. от Община Айтос, с изключителното съдействие на тогавашните предприятия, институции и гражданите на град Айтос. Разположен е в северната част на парк „Славеева река” и заема площ от 15 дка. В близост до Зоопарка има редица природни забележителности и екопътеки, които са атракция за туристите, които посещават града ни. През 2019 г. Зоопаркът празнува 50-годишния си юбилей, и от тогава до днес, е собственост и се издържа от Община Айтос.

    Зоопарк гр. Айтос е регистриран животновъден обект с издаден лиценз №25 от 27.10.2016 г. Настоящият лиценз е със срок на валидност пет години. Зоопарк - Айтос предлага на своите посетители жива експозиция от представители на животинския свят, представена от голямо разнообразие от птици, всеядни, тревопасни, примати и водоплаващи. Зоопаркът разполага с експонати от 21 вида, представени с около 220 броя животни. Ежегодно, зоопаркът се посещава от над 100 хиляди айтозлии и гости на града.  

 СЕКТОР ПТИЦИ

    Най – голямото видово разнообразие е в сектора на птиците. Зоопаркът разполага с добра база за водоплаващи птици – във всяка волиера има изградени водни басейни с постоянно течеща вода, които напълно задоволяват етологичните нужди на птиците. Тук ще видите ням лебед – защитен вид, щъркели, различни видове патици и гъски, сред които ще срещнете красивите мандаринки и каролинки. В подсектора на кокошевите птици може да се видят грациозните фазани с дългите им опашки – златен, сребърен, кралски. Кралският фазан има най – дългата естествена опашка между всички видове птици. Тук посетителите могат да се насладят на великолепието на обикновения, чернокрилия и белия паун, особено, когато са разперили впечатляващите ветрилообразни опашки. На просторно местообитание се радват бодро потракващите с клюн щъркели. Птиците са записани в Червената книга на България и са определени като „уязвими видове“. Щъркелите са били пациенти на Спасителен Център „Зелени Балкани“ и са преминали курс на лечение, но са с трайни увреждания. Затова са настанени в Зоопарка. Над нашата страна преминава най – големият миграционен поток на белите щъркели към Африка и обратно. Голяма част от пауните, декоративни кокошки, токачки и зайци са пуснати свободно да се разхождат из района на Зоопарка.

СЕКТОР ТРЕВОПАСНИ

   Този сектор включва животни, които се хранят само с растителност, те имат специални приспособления за стриване и сдъвкване на храната. Елените, камерунските кози, муфлоните, понитата, овцете и магаретата, които се отглеждат в зоопарка са характерни за нашата фауна. Тук може да видите лами, които в диво състояние се срещат само в Южна Америка. Те са непретенциозни към храната и с удоволствие похапват моркови, цвекло и други зеленчуци. Ламите са с кротък и приятен нрав. Част от сектора представлява смесена композиция, където съжителстват кози, муфлони,  елени и птици. Местообитанието е с площ от няколко дка и позволява отглеждането на различни видове животни заедно.

СЕКТОР ПРИМАТИ

   Зоопаркът е дом на 10 коткоподобни маймуни, които се наричат гвенони или морски котки. В семейството е изградена йерархия като водач е мъжкият екземпляр Пешо, който е татко на три маймунчета от мъжки пол и едно маймунче - от женски. Той няма да се поколебае да дисциплинира останалите членове на стадото, ако е необходимо. При род морски котки удивително са съчетани безкрайно лекомислие и забавна сериозност. Те са хитри и капризни, сърдят се и хапят, играят, закачат се и лудуват. Лесно се адаптират към присъствието на хора. Гвеноните обичат топлината, така че ако искате да ги видите навън, трябва да изберете хубаво време за посещение. Когато е студено, те предпочитат да стоят вътре в къщата си. В една от волиерите заедно с гвеноните живее и една мона от женски пол. Въпреки че само тя е дама в клетката, успява да контролира всички и винаги първа похапва от предложените лакомства. Най- възрастните обитатели в сектор примати са два мъжки павияна – Павел и Веско. Маймуните са взети от софийския зоопарк през 2007 г. като преди това са били кастрирани, а единият от тях е със стара травма на крака, която според ветеринарните лекари от софийския зоопарк не може да бъде възстановена напълно. Въпреки, че накуцва, Веско е в отлично здравословно състояние.

Обитатели на Айтоския зоопарк са и три женски кафяви мечки. Най-старата от тях Елена е дошла от ДДС ”Кормисош” гр. Лъки през 2004 г., останалите за родени в нашия зоопарк. Мечките са всеядни животни. Обичат да похапват сладки плодове, мед и зеленчуци. В нашия Зоопарк може още да видите бодливи свинчета, миещи мечета, морски свинчета, гълъби и др.

         Ръководството на зоопарка има договори с останалите зоопаркове в страната за обмен на животни, както и добри практики с частни лица - една изключителна възможност за обогатяване на видовото разнообразие през последните години. Зоопаркът се стопанисва под вещия надзор на Управителя, ветеринарен лекар, биолог и квалифицирани гледачи.

     Зоопарк - Айтос е едно от най-посещаваните места не само от айтозлии, но и от туристи и гости на града. Редовни посетители са както родители с техните деца, така и младежи, които искат да прекарат приятен следобед сред животните и спокойната среда. Зоопаркът провежда образователна и възпитателна дейност. Периодично се изнасят беседи пред ученици от училищата на територията на Зоопарка и в заседателната зала на общината. Беседите с информация за отглеждането на животните са безплатни и се планират по предварителна заявка.

         Освен редовните грижи за животните и техните местообитания, ръководството на Зоопарка прави всичко възможно и за облагородяване на средата, както на територията на зоологическата градина, така и за целия околен парк “Славеева река”. Всеки, който иска да осинови или да дари животно за Зоопарка може да се обърне към ръководството на Зоопарка за подробна информация. Зоопаркът приема дарения във вид на храна за животните или средства за отглеждането им, срещу подписване на договори за дарения от двете страни, като дарителят има право да следи изразходването на дарението.

       Осиновител може да бъде всяко физическо или юридическо лице, като при желание от страна на осиновителя е възможно поставянето на табелка с неговите данни
пред помещението на осиновеното животно. Като осиновите животно, ще получите удовлетворение, че сте помогнали в отглеждането на избрания от Вас вид. Вашият пример ще бъде последван, да станем по-добри и най-важното – да научим нашите деца да обичат животните и уважават и опазват природата.

РАБОТНО ВРЕМЕ – ЗООПАРКА РАБОТИ ВСЕКИ ДЕН

ВКЛЮЧИТЕЛНО И В ПОЧИВНИТЕ ДНИ

 

лятно работно време  от 09.00 до 19.30 часа, престой до 21:00 часа

зимно работно време от 9:00 до 16:30 часа, престой до 17:30ч.

 

ТАКСА ВХОД

за деца  до 7 години – безплатно

за учащи от 7 до 18г. – 1,00 /един лев/

за възрастни над 18г.– 2,00 /два лева/

НЯМА ОТСТЪПКА ЗА ГРУПОВИ ПОСЕЩЕНИЯ

 

гр. Айтос, Община Айтос
Управител Зоопарк  Росица Златева
Тел: 0895 764405
[email protected]

Снимки