Представиха детско издание за Левски

НАСЛЕДНИЦИ НА ЛЕВСКИ ПРЕДСТАВИХА В АЙТОС НОВО ДЕТСКО ИЗДАНИЕ ЗА ЖИВОТА НА АПОСТОЛА

Срещата във Военен клуб- Айтос беше в памет на Атанас Атанасов - Председател на Общиннски комитет "Васил Левски" - Айтос

На 15 юни, в киносалона на  Военен клуб - Айтос айтозлии се срещнаха със Стефан Караиванов, правнук на Васил Караиванов – първи братовчед на Васил Левски.

Това е втората визита на потомъка на Левски в Айтос. И както сам Караиванов казва - не е нужно да имаме повод, за да говорим за Левски. На срещата беше представена издадената от Караиванов през 2022 г. книга „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“, съкратено и преработено издание, адаптирано за деца и ученици.

"Срещата във Военния клуб е в памет на Атанас Атанасов - Председател на Общински комитет "Васил Левски" - Айтос, който десетилетия работи за общобългарската кауза, възпитавайки поколения айтозлии в преклонение пред делото и паметта на Апостола", каза на откриването Иван Иларев, Началник на ВК - Айтос. Да се срещнат с потомците на Левски - Стефан и сина му Васил Караиванови, дойдоха много ученици и граждани. Най-нетърпеливи да рецитират стихове за Апостола и да чуят повече за новата книжка бяха учениците от клубовете "Млади възрожденци" на СУ "Никола Вапцаров" с ръководители Таня Атанасова - Петкова и Таня Миткова, които дълго се бяхаа готвили да представят пред гостите от Карлово интересната си програма.

Още преди началото на срещата, Стефан Караиванов трябваше да откликне на желанието на десетки деца и възрастни да вземат в ръце новата книжка и да се снимат с него и сина му Васил - най-младия потомък на Левски. В специално интервю за общинското издание, чухме интересни подробности за издаването на книгата през годините, и новини, които Караиванов сподели първо пред НП. /Интервюто със Стефан Карраиванов, четете в броя на НП, на 24 юни т.г./

  Автор на книгата е д-р Петър Василев Караиванов (1906-1988 г.), един от тримата синове на Васил Караиванов- Георги, Стефан и Петър. Завършва медицина в София, специалност ортопедия. Стига до званието доцент. Посвещава живота в събиране на факти и документи за Левски и неговото време. В книгата, д-р Петър Караиванов е събрал всички свои изследвания, написани стегнато, логично, без излишния патос. За съжаление, архивът на д-р Караиванов е изчезнал от жилището му в София, сподели с присъстващите Стефан Караиванов.

 Материалите в изданието са изключително ценни защото са предоставени от първа ръка, от един от най- близките съратници и родственици на Левски - Васил Караиванов. Неговите спомени са използвани и в редица други трудове за Апостола. По негова памет и модел е възстановена родната къща на Васил Левски в Карлово, научи още НП.

По мнение на специалистите, изданието е изключително полезно както за деца и ученици, така и за всички, които се интересуват от живота и делото на Левски. Описани са любопитни факти от живота му по дати и години, както и пълния списък на рода му.

НП

Снимки