Ремонтът на покрива на МЦ се случи, благодарение на желанието и изключителното съдействие на Община Айтос

Д-р Феим Мурад, управител на Медицински център І ЕООД - Айтос:

Ремонтът на покрива на МЦ се случи, благодарение на желанието и изключителното съдействие на Община Айтос

- Д-р Мурад, по Ваше настояване, кметът Васил Едрев внесе предложение, а Общинският съвет прие ршение за отпускане на четвърт милион лева за реновиране на покрива на Медицински център І ЕООД - Айтос. Следите ли ремонта и защо беше наложително да бъде извършен възможно най-скоро?

- Ремонтът, който сега се извършва е много сериозен и ще реши един изключително важен проблем, както за нас, така и за гражданите. До сега са правени само частични ремонти без съществен ефект. И течовете си продължаваха през годините, особено през есенно-зимния сезон и пролетта след снеготопенето. Течовете бяха във всички помещения на втори етаж. И съответно - в кабинетите падат боя, мазилка... Много колеги, които са наематели в сградата, се обръщаха към мен като наемодател, с молба проблемът да бъде решен. Беше ясно за всички, че покривът спешно и основно трябва да се ремонтира. Успявахме нещичко да направим, но с временен ефект. И в същото време не успявахме да се справим, защото проблемите с теча бяха много сериозни.

-Разбрахме от фирмата изпълнител, че ремонтът ще приключи на 15 август. Усеща ли се тук долу вече ефектът от ремонтните дейности?

- Не мога да кажем, че усещаме ефекта, защото не е имало дъждове. Но това, което виждам като работа и като материали, които се използват, очаквам много сериозен и качествен резултат, и съм сигурен, че тази година ще изкараме есенно-зимния сезон  много по-спокойно.

-Как го постигнахте Д-р Мурад? И за Вашите предшественици, покривът е бил основният проблем, но Вие го решихте?

- Да. Преди пет години, кагато встъпих в длъжността управител, състоянието на сградата беше плачевно. Не можехме да предприемем никакви сериозни ремонти, защото при следващия дъжд всичко се повтаряше. По време и след есенно- зимния сезон, състоянието на помещенията на втория етаж беше много критично. Как съм го постигнал ли?! Два пъти съм писал докладни до Общински съвет- Айтос, многократно сме разговаряли с кмета г-н Васил Едрев и с г-жа Мариана Димова - Зам. кмет. Знам, че отлично познават ситуацията, но трябваше да бъде осигурено финансиране. В началото на тази година всичко беше планувано и в един момент нещата се получиха. Бяха пренасочени средства към ремонта, благодарение на доброто желание и съдействие на Община Айтос. И най-вече, благодарение на доброто взаимодействие с г-н Едрев, с цялото ръководство и с Общинският съвет.

-Ясно е, че проблемът вече намира решение. Кажете ни, какво ново при Вас, в Медицинския център?

. Новото при нас е, че от няколко месеца имаме очен лекар, който е на постоянна работа, т. е. приема пациенти всики работен ден. Преди два, три месеца останахме без педиатър, правя срещи и провеждам разговори, искам да привлека педиатър в един от кабинетите на Центъра. Но още сме в процес на търсене. Много трудно се намира добър специалист, който с желание да се отзове. В момента очаквам, може би месец през декември, колега да вземе специалността „Ендокринология“. И вече да имаме ендокринолог в Медицинския център, който е много необходим за нашите пациенти.  

-Какъв е сега общият брой на специалистите?

- В някой от специалностите, например в Кардиология, работят трима специалисти - кардиолози. Имаме двама лекари, специалисти "Уши, нос, гърло", а в другите кабинети работят по един специалист. Общо сме 12 лекари специлисти в МЦ работят всеки ден и приемат пациенти. 

-Кадрово сте кондиция, няма да имате и неприятностите с покрива, но идва нова ковид  вълна. Вие като пулмолог в МЦ, най-добре знаете как стоят нещата в Айтос?

- Не мога да кажа че има сериозна ковид вълна. Имаме на ден по три, четири случая, които са потвърдени. Но не всички попадат в белодробния кабинет. Обикновено, при нас се насочват пациенти, за които личните лекари са притеснени по една или друга причина. Дали защото е имало усложнения, или пациентът е притеснен, и иска да посети специалист. Но не мога да кажа, че има сериозна вълна на този етап.

- Има ли хоспитализирани през лятото?   

- До сега, при пациентите, които съм прегледал, няма усложнения. Няма пневмонии, няма болни с дихателна недостатъчност. Аз като пулмолог, нямам нито един хоспитализиран пациент. Преглеждаме ги в Ковид кабинета, назначаваме терапия, поддържаме връзка по телефона с тях - когато имат нужда да коригираме дози, да включим нови лекарства и т.н. А след карантината идват на вторичен преглед.

-Това означава ли, че вълната не е стигнала до Айтос?

- Имаме случаи, да. Говоря и със семейните лекари и при тях има, но такава сериозна вълна все още нямаме. Няма го това, което беше през 2020 г. есента, и през цялата 2021 г.

-Как протича инфекцията при поредния ковид вариант? Какви са Вашите наблюдения?

- Прави ми впечатление като специалист, че тези случаи са лекопротичащи, без усложнения. Няма пневмонии, няма болни с дихателна недостатъчност. Лекуваме ги много спокойно. Лично настоявам пациентите да запишат телефонния ми номер, за да имат връзка с мен когато са притеснени, когато се появи нещо ново, или ако трябва да коригираме лечението и дозите. Лично моето мнение е, че до тук всички случаи  протичат сравнително леко.

-Еднакво ли протича болестта при ваксинирани и неваксинирани?  

- Какво ми прави впечатлени? В момента, основно болни са тези, които не са боледували през последните две години и не са ваксинирани. И при тях клиниката е по- изразена - много високи температури, обща отпадналост, мускулно ставни болки. Докато ваксинираните пациенти имат дискретни оплаквания. Някои боледуват почти без симптомни. Това говори, че имат добър имунен статус.

-И съветвате да се имунизират? Възможности има ли?

- Да. На този етап при нас имунизационният кабинет е закрит със заповед от РЗИ. В момента личните лекари правят списъци с пациенти от техните пациентски листи, за да направят бустерни дози. Лично аз препоръчвам да си направят ваксина тези, които са боледували и не са ваксинирани след определения срок, и тези, които въобще не са ваксинирани.

-Къде имат възможност да го направят?

- На този етап - само в РЗИ- Бургас. Лично аз, вчера /19.07./ се ваксинирах, понеже ми предстои пътуване, а са изминали повече от  9 месеца от последната ваксина. При мен срокът е минал и аз си направих една бустерна доза „Пфайзер“.

-Виждаме, че и кабинетът Ви е обновен?

- Откакто започна ремонтът на покрива, вълнението, че проблеъта се решава е голямо. Възроди се желанието да сменим старото оборудване - един от глобалните проблеми на тази сграда. Сменихме оборудването тук, и кардиологичният кабинет изглежда по същия начин. Така че вече два от кабинетите сме обзавели с ново оборудване. Предстои това да се случи в хирургичния и неврологичния каабинети, а след това, постепенно се качваме и "горе".  И мед. сестрите се вълнуват, че обстановката е съвсем друга, много по-съвременна...

-Явно, ремонтът Ви стимулира за още промени?

Да. Трябва да заделим средства, за да обновим и материалната база, която е много амортизирана.

- Благодаря Ви! До среща на 15 август, когато НП ще е отново тук, за да проверим дали ремонтът на покрива е финализиран.

НП

 

Снимки