12 села си избраха кметове - осем са от ДПС, трима - от ГЕРБ, един - от Българска социалдемокрация

Освен балотаж за кмет на Община Айтос, в неделя ще има втори тур на местните избори и за кметове на три от населени места на Община Айтос - Караново, Чукарка и Тополица. В останалите 13 села на общината, на 1 ноември избирателите ще гласуват само с една бюлетина - за кмет на Община, защото от общо 15, 12 са избраните кметове на първия тур. Без конкуренция бяха 7 кандидати на ДПС и един на ГЕРБ. В пък с. Лясково ще назначават кметски наместник.

Мехмед Ереджеб е старият нов кмет на с. Пещерско. Ферад Мюмюн печели пореден мандат в с. Поляново. И Юмер Иляз ще има пореден мандат в с. Черноград - в неделя той получи 67.52% от гласовете срещу кандидата на БСП - Сабри Шабан - 32.48%.

Адем Аптула отново ще управлява Малка поляна - там на практика също нямаше изборна битка, защото кандидатът беше един - на ДПС. Щерион Щерионов от ГЕРБ взе доверие от сто процента и остава втори мандат кмет на с. Съдиево. Това е първата изборна битка на Щерионов - през 2011 г. той беше назначен като кметски наместник на селото.

На тези избори ГЕРБ направи сериозен пробив в населените места на община Айтос. Най-голямото айтоско село Карагеоргиево за първи път в историята си ще има кмет от ПП ГЕРБ. Там Кязим Аптилязим  от ГЕРБ се наложи убедително с 52.40% над кандидата за кмет на ДПС - Зюмбюл Ариф - 47.60%.

Манчо Паскалев от ГЕРБ е с най-убедителната победа. С резултат  87.59% Паскалев печели трети кметски мандат в с. Пирне. Но надпреварата продължава за още двама кандидати на ГЕРБ за кметове в селата . В Караново, на балотаж в неделя отиват и тримата кандидати за кметове - Димчо Владимиров от ГЕРБ - 26.90%, Белчо Белчев от БДЦ - 26.90% и Надя Димитрова от Реформаторски блок -  46.21%. В Тополица, кандидатът на ГЕРБ Юри Миляков - 36.86% ще спори за кметския стол с кандидата на ДПС Шабан Азис - 45.86%. Там кандидат за кмет имаше и Реформаторския блок - Салибрям Иляз - 17.28%.

8 са избраните на първи тур кметове на ДПС в селата, мнозинството от тях - със 100% доверие. Като Ибрям Рамадан, Юсеин Юсеин, Ахмед Ахмед, Байрам Али - с поредни мандати, съответно в селата Зетево, Черна могила, Мъглен и Раклиново.

ДПС загуби само едно село на тези избори - Дрянковец, където кмет през мандат 2015-2019 г. ще бъде Савие Кадир Пехливанова - 63.30%, издигната от партия Българска социалдемокрация. Кандидатът за кмет на ДПС в Дрянковец Шабан Хълмиев получи 34.86% доверие, а кандидатът на БСП Юлия Карталова - 1.83%.

Не е решен още спора за кметския стол в с. Чукарка, за който на първия тур се бориха трима. На 25 октомври най-висок резултат постигна Джемил Хамид от БДЦ - 41.77%, който отива на балотаж с втория Мустафа Садула от ДПС - 39.24%. Кандидатът на ГЕРБ Ахмед Боз в Чукарка отпадна с резултат 18.99%.

Преди втория тур резултатът е 8 населени места за ДПС, три - за ГЕРБ и едно - за Българска социалдемокрация.

 

Снимки