Трапези и песни на Бабинден в Айтос

Според обичая, празнуват „бабите”, които помагат при раждането и младите жени, сдобили се с рожба. В Айтос празнуват и бабите с внучета - месят се погачи, точат се баници за здравето на децата, слагат се трапези. Айтозлийки празнуват на 21 януари и никой не може да ги убеди, че 8-ми е официалният празник на родилната помощ.
Кметът Васил Едрев получи две специални покани за празнуване. Рано сутринта градоначалникът влезе с цветя и пожелания в Медицински център І ЕООД. Както всяка година, благодарностите бяха към д-р Станка Илиева, д-р Мария Димитрова и акушерката Атанаска Рачева. През целия ден, трите дами бяха във фокуса на всеобщото внимание.

 "Благодаря Ви за усърдието и търпението, за това, че носите най-голямата радост на Айтос и айтозлии, че вдъхвате нов живот на община Айтос. Нека през 2015 г. ни изненадате с най-голям брой новородени граждани на Айтос, с много здрави и благодарни майки. Вие имате най-ценното -  доверието на хората от общината, тяхната любов, доверие и благодарност. Запазете ги напред в годините!", каза още градоначалникът.

Д- Илиева и д-р Димитрова ритуално измиха ръце и поръсиха присъстващите със зърно с пожеланието "Да се раждат деца, многобройни като водните капки! Да бъдат здрави – да остареят като Стара планина! Да са необходими като хляба и бели като солта! Червени като пипера, сладки като меда!” 

Кметът поднесе цветя и на управителя на МЦ І ЕООД д-р Светла Михова, с пожеланието да се грижи и да отглежда много внимателно лекарите-гинеколози, защото тяхна е грижата за бъдещето на Айтос. Гости на празника в МЦ І ЕООД  бяха доайенът на айтоската акушерска гилдия д- Венелин Каменски и д-р Георги Георгиев.

Час по-късно, кметът Васил Едрев вече беше в Пенсионерския клуб с шоколадова торта за празнуващите "баби".  Жените от Обединението на пенсионерите в Айтос се бяха подготвили да го посрещнат с песен и с представяне на обичая на Бабинден.

Танци и наздравици, весели закачки и народни песни гарнираха шумното тържество. „Да сте здрави, да отгледате още много внуци и правнуци – бъдещите граждани на Айтос!”, пожела на празнуващите кметът. Те пък го почерпиха с домашно приготвени лакомства.

Снимки