Утре е Димитровден - Айтос празнува!

  Празникът, който ни обединява – 26 октомври, Димитровден

В деня за размисъл, Айтос празнува

През 2019 г., ще честваме празника на Айтос - Димитровден, за 26-ти пореден път. Решението за отбелязване на деня на Светеца като Празник на родния град е взето на заседание на Общинския съвет в Айтос през 1994 година и е свързано с юбилейната 150-годишнина от създаването на единствения християнски храм в Айтос, който носи името на Св. Димитрий Солунски”.

С годините, празникът се превърна в един от най-значимите и обичани в местния календар. По традиция, Община Айтос, културните институции, спортните клубове и организации обединяват усилията си за подготовката на празничната програма, която продължава дни наред.

Празничните прояви започнаха с традиционния Шахматен турнир, който се проведе преди Димитровден за 26-ти пореден път. Преди Димитровден, хиляди дойдоха и на мотокроса на Мотополигон - Айтос в неделя, на 20 октомври. На 25 октомври, на градския стадион, по традиция имаше футболна надпревара между ветераните. Пак на 25 октомври, от 17.00 часа, Негово Преосвещенство Агатополският епископ Иеротей, в съслужение със свещеници от Сливенска епархия, ще отслужи в храм "Св. вмчк Димитрий Солунски", Празнична вечерня по повод патронния празник на храма.

На 26 октомври 2019 г., от 9.00 часа е началото на Тържествената Света Литургия в чест Св. Димитър Солунски, чиято памет Светата Православна Църква почита на този ден. След богослужението, в 10.30 часа, айтозлии ще посрещнат Литийно шествие с иконата на Св. Димитър на площад "Свобода", носена от гвардейци от VІ Ученически гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев". Гвардейци ще участват и в тържествения ритуал за издигане на знамената на площада. В тържествата, посветени на Празника на Айтос - Димитровден се включват и гласовитите деца на СУ "Христо Ботев", които с всички присъстващи ще изпеят химна на Айтос. На площад "Свобода" ще бъде отслужен и молебен за здраве и благополучие на айтоските граждани. И.д. кмет на Община Айтос Марияна Димова ще поздрави айтозлии за празника, а във Фолклорния концерт "Обичам Айтос!" ще участват само айтоски групи и състави.

И вечерта Айтос ще празнува с Концерт на Рок група FOUR, който ще събере публика на площада от 18.00 часа.

Тази година Димитровден е в деня за размисъл преди местни избори 2019. Но  няма как да го подминем с мълчание. Айтос е общият ни дом и няма друг празник, който така здраво да ни свързва, независимо от политическите, религиозните и етническите различия. Затова, нека всички да поставим обичта си към Айтос над предизборните емоции. Да отворим сърцата и домовете си за празника и за един ден да загърбим напрежението от предстоящия вот.

НП

Снимки