Важно е да стоиш близо до хората и да ги чуваш какво искат

За една година, три пъти да се явиш на кметски избори за едно и също кметско място, за един и същ мандат - 2019-2023 г. Това е предизвикателството, с което успешно се справи кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ и вече настоящ кмет на айтоското село Карагеоргиево - Метин Латифов. Той беше обявен за избран за кмет на кметство Карагеоргиево, с Решение на Общинската избирателна комисия – Айтос от 27.09.2020 г., след проведен нов избор за кмет.  На 28 октомври т.г. Латифов положи клетва пред Общинския съвет.

Година по-рано се яви на първи и втори тур на местните избори 2019. Балотажът спечели с минималн преднина, която опонентите му обжалваха в съда. Така се стигна до частичен избор за кмет - заради ковид заплахата, вотът се проведе чак в края на м. септември т.г. При 65% избирателна активност, Латифов спечели убедително.

   Метин Латифов е 40-годишен, семеен с две дъщери. За кратко работил в чужбина, и точно тогава  разбрал, че мястото му е в родното село. Днес е много е горд с 19-годишната си щерка Берна, която вече е студентка във Велико Търново, и учи едновременно две специалности - английски и IT. Има големи надежди и за 11-годишната Есмин, която все още е ученичка. Съпругата му е шеф на отдел в Кабелния завод в Карнобат.

- Метин, с. Карагеоргиево е най-голямото в община Айтос - различни хора, различни мнения и претенции, и изборите ги разделиха. Трудно ли ще е местните да стигат до консенсус по най-сериозните селски проблеми?

- През тази близо една година, от единия до другия избор, се убедих, че не е толкова трудно. Когато си близо до хората и им помагаш, когато си искрен с тях и ги разбираш - те го оценяват. Ако виждат, че работиш здраво, че искаш да помагаш - те ти се доверяват. Показаха го и резултатите от изборите преди един месец. Недоверието идва от там, че хората доста време са били пренебрагнати. Разбрах, че е важно да стоиш близко до тях и да ги чуваш какво искат.

- Какво се случва след изборите в Карагеоргиево?

- Преди месец приключи един голям проект на Община Айтос. Цялостно се подмени водопроводната мрежа на селото - премахнаха се старите азбестови тръби, заменени са с нови пластмасови, направени са домовите отклонения. И всичко това с пари по проекта. Старата В и К мрежа е правена преди 1960 г. и беше напълно амортизирана. Този ремонт ще реши проблема с безводието, с течовете и авариите. Имаше много течове, тръбите бяха в опакяно състояние, нещо повече - бяха и карцерогенни. В чужбина, ако се правят ремонти на такива тръби, работниците си слагат защитни жилетки. С една дума - не само се реши въпроса с течвете, но и най-важният - карагеоргиевци вече имат чиста питейна вода. До сега, с течочвете по старите тръби, водата не стигаше до къщите в горната махала. Не стигаше и до горните етажи на къщите, нямаше никакво налягане. Сега тръбите са по-големи и има налягане, каквото никога не е имало.

- След ВиК ремонтите, как изглеждат уличните настилки?

- По проекта бяха асфалтирани и улиците. Хората са изключително доволни, оценяват това, което се прави заа тях и децата им.. Вече не вярват на празни приказки.

- Как местните оценяват Мултифункционалния комплекс в Карагеоргиево, който беше изгарден пррез миналия мандат?

- Нямахме нито стадион, нито спортна площадка. И изведнъж - многофункционален спортен комплекс. Първоначално се радваха само младите хора, а те никак не са малко в нашето село. Сега, година-две по-късно - вече го оценяват всички. През това лятото комплексът беше пълен с деца, с майки, бащи. Покрай децата - и дядовците и бабите. На хубавото бързо се свиква. Спортният комплекс се превърна в любомо място за местните хора и много активно се използва.

- Какво предстои да се случи в Карагеоргиево?

- Предстои друг голям проект на Общината - рекнструкция на западното дере в селото. Ще бъдат изградени пасарелки, дерето ще бъде уширено. Има две улици, които буквално са пропаднали, заради водата от дерето, която ги залива. Ще се направят и мостове за нормалното преминаване на автомобилите и пешеходците. Хората отдавна очакват този проект, най-вече го очакват хора с увреждания, защото ще свърже двата пътя. Ще бъде решен един голям проблем.

- Какви са другите проблеми на хората в Карагеоргиево?

- Най-големият проблем остава канализацията на селото. Доколкото съм чувал и това, което се говори в селото е, че преди десет години цялата сума била отпусната за канализация и модулна пречиставтелна станция в Карагеоргиево. Но тогава парите са били пръснати в Мъглен и в Тополица, и на практика даже не са ремонтирани разкопаните улици в нашето село. После финансирането е спряно. Прекарани са тръбите, но 70% от домовете не са включени. Вързани са около 30% от домакинствата. Надяваме се на кмета Васил Едрев и Общината за нов проект и ново финансиране. Но всичко зависи от нас самите - ако сме заедно, можем да продължим напред.

- Какво друго предстои?

- Предстои да направим нова детска площадка. Но първо ще питаме хората, къде да бъде изградена.

- Нещо като референдум?

- Търся мнението на всеки. До този момент, 80% от жителите искат детската площадка да бъде в двора на Кметството. Защото ако е в детската градина, не всеки ще може да я ползва. Предстои ни с доброволчески труд да обновим и пейките в двора на Кметството - да ги боядисаме и основно да изчистим терена. Ще ползваме средствата, които Общината ни отпуска.

- Има ли много млади семейства в селото?

- Да, нашето село е живо. Имаме и много млади хора, които вече са си купили жилища в чужбина, където работят. Там са със семействата си, връщат се един два пъти в годината. Имаме и такива, които сега окончателно се завръщат в селото. Малко са празните къщи, няма такива за продан. Всичко е изкупено, никой не продава. Цените на имотите са високи, което означава, че има интерес към селото.

- С какво се занимават карагеоргиевци?

- Повечето се занимават със земеделска работа - с трайни насаждения, най-вече с череши и бадеми. Доста хора работят в Карнобат, в Айтос, в шивашките цехове и на морето. В нашето село няма безработица - който иска да работи - намира работа.

- Желая ти да успееш да обединиш жителите на селото, за да работите заедно.

- Търся диалог с всеки. Сигурен съм, че заедно ще успеем.

НП

 

Снимки